Hën, Qer 5, 2023
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të bëni nëse hyni në menopauzë më herët?

Menopauza nuk është diçka për të cilën duhet të mendoni derisa të mos jeni në vitet 40 dhe 50, apo jo?

Për shumicën e grave kjo është një deklaratë e vërtetë. Sidoqoftë, për rreth 1 në 100 gra në Sh.B.A., menopauza mund të ndodhë shumë më herët sesa pritej – madje edhe në vitet 30 ose 20.

Kur menopauza fillon para moshës 40 vjeç, kjo quhet pamjaftueshmëri primare e vezoreve, thotë specialistja e shëndetit për gratë Pelin Batur, MD. (Më parë u quajt gjithashtu menopauzë e parakohshme, ose dështim i parakohshëm i vezores.)

Gjatë procesit të menopauzës, vezoret ngadalësojnë prodhimin e estrogjenit dhe nuk lëshojnë më vezë çdo muaj, kështu që nuk keni periudhat tuaja mujore. Ju zyrtarisht arrini në menopauzë kur shkoni 12 muaj rresht pa një periudhë menstruale, duke treguar që vezoret tuaja nuk lëshojnë më vezë.

E këtë e shkaktojnë një mori factorësh, përfshirë:

Kushtet autoimune

Çrregullimet gjenetike siç është sindroma Fragile X

Infeksioni viral

Trajtimet e kancerit përfshirë kimoterapinë dhe rrezatimin

Histori familjare e POI.

Por ,jo gjithmonë ka një arsye apo shpjegim. “Shumë shpesh ndodh spontanisht,” shton Dr. Batur.

Simptomat

Gratë që kanë POI mund të përjetojnë ndonjë kombinim të periudhave të humbura dhe / ose simptomave fizike tipike që do të prisnit me menopauzë. Disa gra ndodhë të kenë thatësi vaginale dhe ndryshime të humorit, por ende kanë. Menstruacione. Të tjerat nuk kanë simptoma të menopauzës por nuk kanë më menstruacione. Nëse ndonjëra nga këto po ju ndodh, Dr. Batur rekomandon të shkoni menjëherë në kontrollë tek mjeku.

“Është e pazakontë për gratë më të reja që t’i kenë këto simptoma, kështu që edhe nëse ato ende kanë cikle, ne akoma do të donim t’i hedhim një vështrim,” thotë ajo.

Çfarë ndodh më pas?

Nëse ju dhe mjeku juaj përcaktoni se jeni duke përjetuar POI, kjo mund të rezultojë tronditëse, e trishtuar ose frustruese. Është e rëndësishme të kërkoni mbështetje emocionale nga miqtë, familja ose një profesionist i shëndetit mendor gjatë kësaj kohe.

Mjeku juaj do të punojë me ju për të hartuar një plan trajtimi që plotëson qëllimet dhe nevojat tuaja individuale. Për shumicën e grave, ai plan do të përfshijë terapi për zëvendësimin e hormoneve. Hormonet tuaja riprodhuese mbështesin trurin, kockat, zemrën dhe indet e tjera, kështu që nëse trupi juaj nuk po i prodhon ato, ju mund të jeni në rrezik të shtuar nga:

Osteoporoza

Rënia neurologjike

Sëmundja e zemrës.

Terapia për zëvendësimin e hormoneve plotëson trupin me nivele adekuate të këtyre hormoneve. Ndihmon gjithashtu në zbutjen e simptomave të tilla si ndezjet e nxehta, shqetësimet e gjumit, thatësia e vaginës dhe ndryshimet e humorit.

Nëse nuk doni të mbeteni shtatzënë ndërsa jeni në terapi të zëvendësimit të hormoneve, mjeku juaj do t’ju flasë për opsionet kontraceptive.

Ndërsa POI mund të ndikojë në disa aspekte të rëndësishme të jetës tuaj, ju nuk duhet të ndërpresni aktivitetet tuaja të përditshme. Dhe ka disa gjëra të tjera që mund të bëni në jetën tuaj të përditshme për të minimizuar rrezikun e komplikimeve.

Menopauza e hershme

Kur menopauza fillon midis moshës 40 dhe 45 vjeç, ajo konsiderohet si menopauzë e hershme. Kjo është shumë më e zakonshme se POI, thotë Dr. Batur, dhe mund ose nuk mund të garantojë trajtim. Por, ende rekomandohet që të shihni specialistin nëse keni simptoma të menopauzës para moshës 45 vjeç./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë