Die, Maj 9, 2021
Banner Top
Banner Top
A ofron seksi përfitime shëndetësore?

Seksi mund të sjellë një forcë për disa aspekte të mirëqenies së njerëzve dhe shëndetit fizik, sugjerojnë disa hulumtime. Sidoqoftë, disa studime mbi këtë temë tani janë të vjetruara, dhe jo të gjitha përfitimet e mundshme vlejnë për të gjithë.

Hulumtimi shkencor ka nxjerrë në pah disa përfitime të mundshme përveç lindjes që vijnë me marrëdhënie seksuale. Këto pluse përfshijnë ruajtjen e shëndetit të zemrës tek disa njerëz, uljen e presionit të gjakut dhe forcimin e imunitetit.

Seksi gjithashtu mund të përmirësojë gjendjen shpirtërore, marrëdhëniet dhe mirëqenien mendore.

Në këtë artikull, do t’i shihni përfitimet e mundshme shëndetësore të seksit, duke u përqëndruar në aspektet fizike dhe jo emocionale.

Ndihmon shëndetin e zemrës

Seksi i partnerizuar duket se ka një efekt mbrojtës në shëndetin kardiovaskular, veçanërisht te gratë.

Një studim shqyrtoi përfitimet e mundshme shëndetësore të aktivitetit seksual me një partner të rregullt.

Ky hulumtim zbuloi se gratë aktive seksuale kanë një rrezik më të ulët të ngjarjeve kardiake më vonë në jetë.

Sidoqoftë, studimi arriti në përfundimin se nivele të larta të aktivitetit seksual mund të rrisin rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare te burrat. Ky përfundim bie në kundërshtim me studimet më të hershme, dhe studime të mëtejshme janë të nevojshme për të verifikuar këtë rrezik.

Meshkujt dhe femrat me probleme të zemrës duhet të pyesin një mjek se sa seksi është i sigurt për ta. Ata gjithashtu duhet të jenë specifikë për rregullsinë dhe intensitetin me të cilin bëjnë seks, pasi kjo mund të ndikojë në tendosjen e mundshme në zemër.

Ulja e presionit të gjakut

I njëjti studim mati edhe presionin e gjakut si një nga shenjat e shëndetit të zemrës. Studiuesit zbuluan se gratë më të moshuara që shprehin kënaqësi për jetën e tyre seksuale kishin më pak të ngjarë të kenë presion të lartë të gjakut.

Sidoqoftë, autorët e studimit nuk gjetën të njëjtat rezultate tek burrat e moshuar.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA), presioni i lartë i gjakut mund të ndikojë si në epsh, ashtu edhe në aftësinë e një njeriu për të arritur dhe mbajtur një mbledhje.

Ilaçet për presionin e lartë të gjakut gjithashtu mund të zvogëlojnë epshin dhe të shkaktojnë mosfunksionim në ngrerje.

Ndërsa kjo nuk konfirmon një përfitim, mund të tregojë një lidhje midis presionit të gjakut dhe shëndetit seksual.

Shumë njerëz me presion të lartë të gjakut, ose hipertension, kanë shqetësime për sigurinë kur bëhet fjalë për marrëdhënie seksuale.

Nëse mjekimi i hipertensionit po shkakton vështirësi seksuale, një person mund të bisedojë me mjekun e tij i cili mund të jetë në gjendje të përshkruajë një ilaç ose dozë të ndryshme për të lehtësuar efektet anësore.

Nxitja e sistemit imunitar

Disa studime të hershme zbuluan se seksi i rregullt rrit efektivitetin e sistemit imunitar.

Studiuesit zbuluan se njerëzit që kishin seks të shpeshtë, të cilin ata e përcaktonin si një deri në dy herë në javë, kishin më shumë imunoglobinë A (IgA) në sistemin e tyre sesa të tjerët. IgA është një antitrup që jeton në indet mukoze, siç janë gjëndrat e pështymës, hunda dhe indi vaginal.

Një studim më i fundit shikoi një grup të vogël të grave për të parë nëse kishte dallime midis aktivitetit imunitar të atyre që ishin aktive seksuale dhe atyre që nuk janë.

Studimi ekzaminoi aftësinë e sistemit të tyre imunitar për të vrarë patogjenë të ndryshëm infektivë në pika të ndryshme të ciklit menstrual.

Ndërsa rezultatet sugjerojnë se mund të ketë disa ndryshime midis grupeve, autorët thonë se kërkohet më shumë hulumtim para se të nxjerrin përfundime.

Ulja e rrezikut të kancerit të prostatës

Një studim zbuloi se frekuenca e lartë e derdhjes mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të prostatës.

Studimi hetoi pothuajse 30,000 meshkuj, duke parë se sa shpesh ata ejakuluan në pika të ndryshme të jetës së tyre.

Ata arritën në përfundimin se ata që ejakuluan më shumë se 21 herë në muaj kishin një rrezik më të ulët të kancerit të prostatës sesa burrat që ejakuluan vetëm 4-7 herë në muaj./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë