Hën, Sht 25, 2023
Banner Top
Banner Top
A është ndjekja e sportit aq e mirë sa ta luash atë?

“Unë nuk kam qenë në palestër për dy javë, por është mirë: vetëm duhet të shikoj sportin në televizion”.

Një studim nga Universiteti i Montrealit ka ardhënë përfundim  se shikimi i hokejit të akullit rrit ndjeshëm ritmin e zemrës. Për shikuesit e televizionit, rritja ishte mesatarisht 75%, ndërsa për ata që shihnin drejtpërdrejt rritja ishte 110%. Kjo është ekuivalente, thonë studiuesit, për ushtrimin e moderuar dhe të fuqishëm respektivisht.

Zgjidhja

Ashtu si me të gjitha hulumtimet, duhet të pyesni nëse rezultatet janë të zbatueshme për njerëzit jashtë studimit. Në këtë rast, ndoshta jo – jo të gjithë e shohin si diçka emocionuese hokejin mbi në fund të fundit.

Sidoqoftë, ka hulumtime të tjera që tregojnë se shikimi i futbollit mund ta stresojë zemrën aq shumë sa që shkakton sulm në zemër. Një studim i tifozëve gjermanë krahasoi normat e zemrës dhe presionin e gjakut, përderisa ishin duke përcjellur vendin e tyre në Kupën e Botës 2006. Si shkalla e zemrës ashtu edhe presioni i gjakut u ngritën – mendonin se ishin për shkak të lirimit nga adrenalina – kur ata shihnin ekipin e tyre dhe qëndruan më të larta për orë të tëra më pas.

Studimi kanadez (i cili pretendon të jetë i pari për të matur impulset e njerëzve që shikojnë një lojë të hokejit në akull) u nxit nga një vëzhgim i bërë nga 13-vjeçarja Leia Khairy, vajza e Prof. Paul Khairy, hulumtues kryesor. Ajo vuri re se ndërkohë që zemra e saj po pomponte ndërsa luante futboll, prindërit në margjina ishin duke kërcyer poshtë e lartë më energjikisht.

Por Khairy është shumë e qartë: “Duke parë një lojë hokeji në akull nuk është një zëvendësim për aktivitetin fizik. Kjo po që rritë normën e zemrës (dhe ka gjasa gjithashtu që të rritet presioni i gjakut, edhe pse kjo nuk është matur në studimin tonë), por nuk ka të njëjtat përfitime për shëndetin kardiovaskular si stërvitja”.

Nuk ka asnjë lloj peshe në mesin e spektatorëve, përveç rastit duke kërcyer nga një vend – kështu që muskujt nuk janë duke u ushtruar. Më shumë shqetësuese është se shikimi i sportit shkakton stres emocional, hulumtim ky i cili tregon se mund të shkaktojë sulme në zemër tek njerëzit të cilët tashmë kanë sëmundje të zemrës.

Studimi i tifozëve gjermanë të futbollit zbuloi se një ndeshje stresuese  dyfishonte rrezikun e një sulmi në zemër apo një goditje në tru. Pra, ndoshta është më mirë të jeni në formë para se të ndjekni një ngjarje sportive, në vend që të shpresoni se është e barabartë me një lloj ushtrimi fizik. Studimet kanë treguar vetëm një efekt të rëndësishëm tek burrat dhe nuk ka korrelacion midis lidhjes emocionale të tifozëve me një ekip dhe shkaktimit të një sulmi në zemër. Autorët e gazetës kanadeze sugjerojnë se kushdo që sheh një lojë emocionuese duhet të marrë seriozisht çdo simptomë, si dhimbje në gjoks ose gulçim./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë