Mar, Nën 28, 2023
Banner Top
Banner Top
A është e vërtetë se konsumimi i tepërt i kafesë shkakton migrenë?

Kosumimi i tepërt i kafesë ose pijeve të tjera me kafeinë mund të jenë shkas për migrene thotë një studim i ri.

Studiuesit zbuluan se, në mesin e njerëzve me dhimbje koke migrenike periodike, konsumimi i të paktën i tre pijeve me kafeinë në ditë ishte i lidhur me një gjasë më të lartë për të përjetuar një migrenë atë ditë ose ditën tjetër. Sidoqoftë, konsumimi i vetëm një ose dy pijeve me kafeinë në ditë në përgjithësi nuk shkaktonte migrenë.

Edhe pse shumë njerëz raportojnë në mënyrë anekdotike se kafeina ka tendencë të shkaktojë migrenën e tyre, disa studime rigoroze kanë ekzaminuar këtë lidhje.

“Është interesante, megjithëse disa pacientë me migrenë episodike që mendojnë se duhet të shmangin kafeinën, ne zbuluam se pirja e një deri në dy pijeve [në] ditë nuk shoqërohej me rrezik më të lartë të dhimbjes së kokës,” tha autorja e studimit të lartë Dr. Suzanne Bertisch.

“Megjithatë, nevojiten më shumë hulumtime për të konfirmuar gjetjet; por është një hap i parë i rëndësishëm,” tha Bertisch.

Roli i kafeinës në shkaktimin e dhimbjes së migrenës mund të jetë veçanërisht kompleks, thanë autorët, sepse ndikimi i tij varet nga sa konsumojnë njerëzit dhe sa shpesh. Kafeina mund të shkaktojë një sulm, por gjithashtu mund të ketë një efekt lehtësues të dhimbjes, thanë ata.

Në studimin e ri, studiuesit analizuan informacione nga afro 100 të rritur që u diagnostikuan me migrenë episodike, që do të thotë se ata përjetuan migrenë të paktën dy herë në muaj, por jo më shumë se 15 herë. (Njerëzit me 15 ose më shumë here dhimbje koke në në muaj kanë një gjendje të quajtur “migrenë kronike.”)

Gjetjet e studimeve ende mbetet e paqartë pasi studiuesit morën parasysh faktorë të tjerë që mund të shkaktojnë migrenë, përfshirë konsumin e alkoolit, stresin, stërvitjen dhe privimin e gjumit.

Studimi ende nuk ka qenë në gjendje të shqyrtojë nëse faktorë të tillë si lloji i pijeve me kafeinë, sasia totale e kafeinës apo koha e ditës së konsumit ndikojnë në rrezikun e migrenës, dhe kështu duhen më shumë hulumtime për të hetuar këtë, thanë autorët./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë