Mër, Shk 21, 2024
Banner Top
Banner Top
A e shkakton mungesa e vitaminës D skizofreninë?

Të sapolindurit me mangësi të vitaminës D kanë një rrezik në rritje të skizofrenisë më vonë në jetë, njoftoi një ekip hulumtuesish.

Zbulimi mund të ndihmojë në parandalimin e disa rasteve të sëmundjes duke trajtuar mungesën e vitaminës D gjatë fazave më të hershme të jetës.

Studimi, i udhëhequr nga Profesor John McGrath nga Universiteti i Queensland (UQ) zbuloi se të sapolindurit me mungesë të vitaminës D kishin 44 për qind rritje të rrezikut për t’u diagnostikuar me skizofreninë si të rritur krahasuar me ata me nivelet normale të vitaminës D.

“Skizofrenia është një grup i çrregullimeve të dobëta të trurit të karakterizuar nga simptoma të tilla si halucinacionet, deluzionet dhe dëmtimit njohës,” tha ai.

“Ndërsa fetusi në zhvillim është krejtësisht i varur nga brendësia e vitaminës D të nënës, gjetjet tona sugjerojnë se sigurimi i grave shtatzëna që kanë nivele adekuate të vitaminës D mund të rezultojë në parandalimin e disa rasteve të skizofrenisë, në një mënyrë të krahasueshme me rolin që ka luajtur plotësimi i folatit në parandalimin e spina bifida. “

Profesor McGrath, tha se studimi, i bazuar në 2602 individë, konfirmoi një studim të mëparshëm që ai udhëhoqi, që gjithashtu gjeti një lidhje midis mungesës së vitaminës D dhe rritjes së rrezikut të skizofrenisë.

Ekipi bëri zbulimin duke analizuar përqendrimin e vitaminës D në mostrat e gjakut të marra nga të sapolindurit danez midis 1981 dhe 2000, të cilët u prekën nga skizofrenia si të rinj.

Hulumtuesit krahasuan mostrat me ato të njerëzve të krahasuar me gjininë dhe datën e lindjes të cilët nuk ishin të prekur nga skizofrenia.

Profesor McGrath tha se skizofrenia është e lidhur me shumë faktorë të ndryshëm të rrezikut, si gjenetik dhe mjedisor, por kërkimet sugjeruan se mungesa e vitaminës D neonatale mund të përbënte rreth 8 përqind të rasteve të skizofrenisë në Danimarkë.

“Hulumtimet e mëparshme identifikuan një rrezik në rritje të skizofrenisë që lidhet me lindjen në dimër ose pranverë dhe që jeton në një vend me lartësi të lartë, siç është Danimarka.

“Ne hipotezuam se nivelet e ulëta të vitaminës D në gratë shtatzëna për shkak të mungesës së ekspozimit të diellit gjatë muajve të dimrit mund të jenë në themel të këtij rreziku dhe të hetohen lidhjet midis mungesës së vitaminës D dhe rrezikut të skizofrenisë”.

“Hapi i ardhshëm është të zhvillohen gjykime të rastësishme klinike të shtojcave të Vitaminës D në gratë shtatzëna të cilat janë të mangëta në këtë vitaminë, në mënyrë që të shqyrtojnë ndikimin në zhvillimin e trurit të fëmijëve dhe rrezikun e çrregullimeve neuro-zhvillimore si autizmi dhe skizofrenia”./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë