Mër, Shk 21, 2024
Banner Top
Banner Top
Zemërimi – pasojat dhe si ta trajtojmë!

Zemërimi i menaxhuar mirë mund të jetë një emocion i dobishëm që ju motivon të bëni ndryshime pozitive. Nga ana tjetër, zemërimi është një emocion i fuqishëm dhe nëse nuk trajtohet siç duhet, mund të ketë rezultate shkatërruese për ju dhe të afërmit tuaj. Zemërimi i pakontrolluar mund të çojë në argumente, zënka fizike, abuzim fizik, sulm dhe vetë-dëmtim.

Efektet fizike të zemërimit

Zemërimi shkakton përgjigjen e “luftimit ” të trupit. Emocione të tjera që shkaktojnë këtë përgjigje përfshijnë frikën, eksitimin dhe ankthin. Gjëndrat mbiveshkore përmbytin trupin me hormonet e stresit, të tilla si adrenalina dhe kortizoli. Truri largon gjakun nga zorrët drejt muskujve, në përgatitje të ushtrimit fizik. Ritmi i zemrës, presioni i gjakut dhe frymëmarrja rritet, temperatura e trupit rritet dhe lëkura djersitet. Mendja është e mprehur dhe e përqendruar.

Përmbytja e vazhdueshme e kimikateve të stresit dhe ndryshimet metabolike të lidhura që vijnë me zemërimin e vazhdueshëm të pakontrolluar, përfundimisht mund të shkaktojnë dëm për shumë sisteme të ndryshme të trupit.

Disa nga problemet shëndetësore të shkurtra dhe afatgjata që janë lidhur me zemërimin e pakontrolluar përfshijnë:

Dhimbje koke

Problemet e tretjes, siç janë dhimbja e barkut

Pagjumësi

Ankth i shtuar

Depresion

Tension i lartë

Problemet e lëkurës, siç është ekzema

Atak ne zemer

Sulm në tru.

Kur keni një argument, është e lehtë të qëndroni i zemëruar ose i mërzitur me personin tjetër. Nëse nuk e zgjidhni një argument me një person që e shihni shpesh, mund të jetë një përvojë shumë e pakëndshme.

Biseda me personin për mosmarrëveshjen tuaj mund ose nuk mund të ndihmojë. Nëse iu afroheni atyre, sigurohuni që të jetë në një mënyrë të dobishme. Qëndroni të qetë dhe komunikoni hapur dhe me ndershmëri. Nëse personi mund të jetë i dhunshëm ose abuziv, mund të jetë më mirë të mos iu drejtoheni drejtpërdrejt atyre. Ju mund të bisedoni me ta përmes telefonit për të parë nëse ata janë të hapur për të gjetur një zgjidhje për argumentin, nëse ndiheni të sigurt për ta bërë këtë. Mund të jetë e dobishme të kërkoni dikë që të jetë atje me ju, t’ju japë mbështetje kur bëni thirrjen dhe më pas.

Provoni dhe tregoni personit se si ndiheni si rezultat i mendimit të tyre, por shmangni përpjekjet t’i tregoni atyre se si ndjehen. Ju mund t’i kërkoni një personi të tretë të besuar të veprojë si bashkëpunim dhe t’ju ndihmojë të dy të merrni një pamje tjetër mbi argumentin./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë