Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Yndyra në bark e lidhur me sulme të përsëritura në zemër

Të mbijetuarit nga sulmi në zemër që mbajnë yndyrë të tepërt rreth belit, kanë rrezik të rritur nga një sulm tjetër në zemër, sipas hulumtimit të botuar në Revistën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese.

Studimet e mëparshme kanë treguar se mbipesha abdominale është një faktor i rëndësishëm rreziku për të pasur një sulm të parë në zemër. Por deri më tani, lidhja midis mbipeshës abdominale dhe rrezikut të një sulmi në zemër ose goditje të mëpasshme ishte e panjohur.

“Pacientët zakonisht vendosen në një regjim të rreptë të trajtimit mjekësor pas sulmit të tyre të parë për të parandaluar ngjarje të dyta (të quajtur parandalim sekondar)”, tha autori i studimit, Dr. Hanieh Mohammadi nga Instituti Karolinska, Stokholm, Suedi.

 “Parandalimi sekondar funksionon përmes zvogëlimit të faktorëve të rrezikut që lidhen me sulmin në zemër, siç janë sheqeri i lartë i gjakut, lipidet dhe presioni i gjakut. Më parë ishte e panjohur nëse mbipesha e barkut është një faktor rreziku për ngjarje të përsëritura në mesin e pacientëve në trajtime sekondare parandaluese. “

Studimi, më i madhi dhe më përfundimtar i kryer ndonjëherë mbi këtë temë, pasoi më shumë se 22,000 pacientë pas sulmit të tyre të parë në zemër dhe hetoi lidhjen midis mbipeshës abdominale (të matur me perimetrin e belit) dhe rrezikut për ngjarje të përsëritura të sëmundjeve kardiovaskulare. Studiuesit posaçërisht shikuan ngjarje të shkaktuara nga arteriet e bllokuara, të tilla si sulmi fatal dhe jo-fatal në zemër dhe goditje në tru. Pacientët u rekrutuan nga regjistri kombëtar SWEDEHEART dhe u ndoqën për një mesatare prej 3.8 vjet.

Shumica e pacientëve – 78% e burrave dhe 90% e grave – kishin trashje barku (perimetri i belit 94 cm ose më lart për burrat dhe 80 cm ose më lart për gratë).

Rritja e mbipeshës abdominale u shoqërua në mënyrë të pavarur me sulme dhe goditje fatale dhe jo fatale të zemrës, pavarësisht nga faktorë të tjerë rreziku (të tilla si pirja e duhanit, diabeti, hipertensioni, presioni i gjakut, lipidet e gjakut dhe indeksi i masave trupore [BMI]) dhe trajtimet parandaluese sekondare. Perimetri i belit ishte një shënues më i rëndësishëm i ngjarjeve përsëritëse sesa mbipesha e përgjithshme.

Dr Mohammadi tha:

 “Arsyeja e mbipeshes abdominale është shumë e zakonshme te pacientët me një sulm të parë në zemër dhe është e lidhur ngushtë me kushtet që përshpejtojnë bllokimin e arterieve përmes arteriosklerozës. Këto kushte përfshijnë rritje të presionit të gjakut, sheqerit në gjak të lartë dhe rezistencë ndaj insulinës (diabeti) si dhe nivele të ngritura të lipideve në gjak. “

“Rezultatet tona, megjithatë, sugjerojnë që mund të ketë mekanizma të tjerë negativë të shoqëruar me mbipeshë abdominale që janë të pavarur nga këta faktorë rreziku dhe mbeten të panjohur,” shtoi ai.

“Në studimin tonë, pacientët me nivele në rritje të mbipeshës së barkut ende kishin një rrezik të ngritur për ngjarje të përsëritura, pavarësisht se ishin në terapi që ulin faktorët tradicionalë të rrezikut të lidhur me mbipesha e barkut – të tilla si anti-hipertensivë, ilaçe për diabet dhe ilaçe për uljen e lipideve.”

Ky ishte studimi i parë në llojin e tij për të analizuar burrat dhe gratë së bashku dhe veçmas. Marrëdhënia midis perimetrit të belit dhe ngjarjeve të përsëritura ishte më e fortë dhe më lineare tek burrat. Tek gratë marrëdhënia ishte në formën U, që do të thotë se perimetri i belit me varg të mesëm (sesa më i ulti) ishte më pak i rrezikshmi. Duhet të theksohet se perimetri i belit me rreze të mesme për gratë të përfshira në studim ishte mbi prerjet e njohura tradicionalisht për mbipesha e barkut (80 cm).

Dr. Mohammadi vuri në dukje: “Kishte tre herë më shumë burra në studim në krahasim me gratë, duke kontribuar në më pak fuqi statistikore në grupin e grave. Prandaj, nevojiten më shumë studime para se të nxirren përfundime të caktuara sipas gjinisë, por kjo është një fillim. “

Lidhur me arsyet e mundshme për rezultatet e ndryshme midis gjinive, ai tha:

«Disa studime kanë sugjeruar që mbipesha e barkut mund të shoqërohet më drejtpërdrejt me yndyrën e ligë të trashë (yndyrën që ulet rreth organeve të tua) te burrat në krahasim me gratë. Tek gratë mendohet se një pjesë më e madhe e yndyrës së barkut përbëhet nga yndyra nënlëkurore e cila është relativisht e padëmshme ”.

Dr Mohammadi përfundoi:

 “Obeziteti abdominal jo vetëm që rrit rrezikun për një sulm të parë në zemër ose goditje në tru, por edhe rrezikun për ngjarje të përsëritura pas fatkeqësisë së parë. Ruajtja e një perimetri të shëndetshëm të belit është e rëndësishme për parandalimin e sulmeve në zemër dhe goditje në të ardhmen, pavarësisht se sa ilaçe mund të merrni ose sa të shëndetshëm janë testet e gjakut. Obeziteti i barkut mund të trajtohet duke ngrënë një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar dhe aktivitet të rregullt fizik”./Familja Jonë 

Youtube

Arkiva

Kategoritë