Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Xhelozia tek fëmijët, si t’ua largoni këtë veti

Xhelozia është një emocion që mund të hyjë në mënyrë diskrete në jetën e fëmijës suaj. Ndjenja mund të lindë nga vëllezërit e motrat, shokët ose shokët e klasës.

 Një gjë e thjeshtë si një biçikletë e re për shokun e tij mund të shkaktojë zili në fëmijën tuaj. Ju duhet të bëni gjithçka për t’i larguar këto emocione negative nga fëmija juaj para se të ato të marrin një kthesë të madhe.

Këto janë disa nga gabimet e prindërve që shkaktojnë xhelozinë tek fëmijët:

Xhelozia fillon në fëmijëri si një sjellje e caktuar e prindërve që mund të ndez konkurrencën në mes të fëmijëve.

Nëse e lartëson fëmijën më shumë se që duhet, ai mund të ndihet i pamposhtur në shtëpi

 Nëse vjen një fëmijë i ri në familje ose kur vjen një mik i cili është më i fuqishëm se ai, ai ndihet i pasigurt. Ai e sheh të porsalindurin ose mikun si arsye për xhelozi. Ai mund të vuajë nga depresioni kur ai nuk merr atë që dëshiron dhe ndihet inferior kur rritet.

Mbrojtja

Kontrolli i tepruar ndaj fëmijës dhe lirimi i tij nga kthetrat një ditë, do të thotë që ju po e lëshoni papritur atë në shkretëtirë. Ai mund të bëhet i rezervuar, i ndrojtur dhe i trembur, duke çuar në xhelozi kur sheh një fëmijë të sigurt.

Krahasimi me të tjerët

Një tjetër gabim i rrezikshëm nga prindërit është të krahasojnë fëmijët e tyre me njëri-tjetrin. Krahasimet mund të çojnë vetëm te xhelozia, rivaliteti dhe mungesa e vetëbesimit.

Krijimi i konkurrencës jo të shëndoshë

Dhënia e një detyre për fëmijët tuaj dhe krahasimi i rezultateve të tyre do të krijonte një konkurrencë jo të shëndoshë mes tyre. Një fëmijë mund të jetë më i talentuar se tjetri, por këmbëngulja që ata të bëjnë të njëjtën veprimtari me saktësi të ngjashme mund të provojë të jetë e gabuar, duke çuar në xhelozi.

Renditja sipas lindjes

Ndonjëherë prindërit mund t’i kushtojnë më shumë vëmendje një fëmije bazuar në kohën e lindjes së tij. Për shembull, vëllai i parë mund të jetë xheloz për motrën e sapolindur kur sheh që prindërit i kushtojnë më shumë vëmendje. Me mbërritjen e të porsalindurit, fëmijët e moshuar mund të ndjehen të rrënuar që mund të çojnë në xhelozi./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë