Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Sinusiti kronik, simptomat dhe parandalimi!

Sinusiti kronik ndodh kur hapësira brenda hundës dhe kokës (sinuset) janë të fryrë dhe të përflakur për tre muaj ose më gjatë, pavarësisht nga trajtimi.

Kjo gjendje e zakonshme ndërhyn me mënyrën se si mukusi normalisht kullon, dhe e bën hundën të mbingarkuar. Frymëmarrja përmes hundës mund të jetë e vështirë, dhe zona rreth syve tuaj mund të ndjehet e fryrë ose e butë.

Sinusiti kronik mund të shkaktohet nga një infeksion, nga rritjet në sinuset (polipet hundës) ose ënjtja e rreshtës së sinuseve tuaja. Gjithashtu i quajtur rhinosinusitis kronik, gjendja mund të ndikojë tek të rriturit dhe fëmijët.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të sinusit kronik përfshijnë:

Inflamacion hunde

Shkarkim i trashë dhe i zbehur nga hunda

Kullimi në pjesën e prapme të fytit (kullimi postnasal)

Zvogëlimi i hundës ose mbingarkesa, duke shkaktuar vështirësi në frymëmarrje përmes hundës

Dhimbje, butësi dhe ënjtje rreth syve, faqeve, hundës ose ballit

Ndjenjën e zvogëluar të erës dhe shijes.

Shenjat dhe simptomat e tjera mund të përfshijnë:

Dhimbje veshi

Dhimbje në nofullën tuaj të sipërme dhe dhëmbët

Kollitja ose pastrimi i fytit

Dhimbje të fytit

Fryma e keqe

Lodhje.

Sinusiti kronik dhe sinusiti akut kanë shenja dhe simptoma të ngjashme, por sinusiti akut është një infeksion i përkohshëm i sinuseve shpesh të shoqëruara me një të ftohtë. Shenjat dhe simptomat e sinusit kronik zgjasin të paktën 12 javë, por mund të keni disa episode të sinusit akut para se të zhvilloni sinusit kronik. Ethet nuk janë një shenjë e përbashkët e sinusit kronik, por mund të keni një me sinusitis akut.

Kur duhet të vizitoni një mjek?

Përcaktoni një takim me mjekun tuaj nëse:

Ju keni pasur sinusit disa herë, dhe gjendja nuk i përgjigjet trajtimit

Ju keni sinusit dhe simptoma që zgjasin më shumë se 10 ditë.

Shihni menjëherë një mjek nëse keni shenjat ose simptomat e mëposhtme, të cilat mund të tregojnë një infeksion serioz:

Ethe

Ënjtje ose skuqje rreth syve tuaj

Dhimbje koke të ashpër

Ënjtje ballore

Ngatërrim

Vizion të dyfishtë ose ndryshime të tjera të vizionit

Qafë e ngrirë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë