Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Simptomat kardiake që nuk duhet të injoroni!

Dhimbja e kraharorit mund të jetë e frikshme: A është urthi, apo një sulm i afërt i zemrës?

Një gjendje e njohur si angina – simptomat e të cilave mund të përfshijnë dhimbje, ngushtësi ose ndjesi djegieje në gjoks, si dhe dhimbje në nofullën, shpatullat ose krahun e majtë dhe frymëmarrjen – është mënyra e trupit tuaj për t’ju thënë që ju keni mori sëmundjesh të zemrës.

Shkaktuar nga ngritja e kolesterolit dhe substancave të tjera në arteriet, të cilat pjesërisht bllokojnë rrjedhjen e gjakut në zemër, angina më së shpeshti ndodh kur ushtroni fizikisht dhe zemra kërkon oksigjen më shumë se zakonisht.

Lajm i mirë është se sapo të jeni diagnostikuar me këtë shenjë të hershme të sëmundjes së zemrës, do të mësoni t’i njihni simptomat dhe t’i trajtoni ato me pushim dhe ilaçe.

Faktorët e rrezikut për sëmundjen e zemrës ishemike (IHD) dhe anginës përfshijnë si në vijim:

Trashësia e intime-medias arteriale karotide

Pneumoni klamidit, dhe shenja të tjera të infeksionit

Kalcifikimi koronar (zbuluar nga rreze elektronike dhe tomografi kompjuterike spirale)

Proteina C-reaktive e rritur (CRP)

Kolesteroli i ngritur LDL (“i keq”)

Nivelet e ngritura të yndyrave në gjak (hiperlipidemia)

Lipoproteinë e rritur

Përdorimi i duhanit (duke përfshirë puro)

Stresi emocional (p.sh., frustrimi, zemërimi)

Historia familjare e sëmundjes ishemike të zemrës

Hipertensioni.

Disa faktorë rreziku mund të reduktohen duke bërë modifikime jetese.

Ishemija e zemrës – rrjedhja e pamjaftueshme e gjakut në indet e zemrës – dhe angina mund të shkaktohen nga:

Arterie e bllokuar

Sëmundja e valvulës aortale (p.sh. stenoza aortale, regurgitimi aortal)

Shtrëngimi mikrovaskular

Hipertensioni pulmonar

Spazma e arteries koronare (ne angine variant).

Sëmundja e valvulës së aortës shkakton mosfunksionim të valvulës aortale. Kjo dëmton aftësinë e zemrës për të pompuar gjakun e pasur me oksigjen nga barkushti i majtë dhe pjesa tjetër e trupit.

Arteria pulmonare transporton gjakun e varur nga oksigjeni nga dhoma e ulët në anën e djathtë të zemrës (barkut të djathtë) deri në mushkëri, ku oksidohet. Hipertensioni pulmonar është një çrregullim i rrallë në të cilin arteriet pulmonare janë të ngushta, duke rritur presionin në enët e gjakut të mushkërive.

Hipertensioni pulmonar e bën më të vështirë për zemrën të pompojë gjakun nga barku i djathtë. Shkaku më i zakonshëm i anginës është aktiviteti. Faktorë emocionalë, si zemërimi, frika apo ankthi, gjithashtu mund të shkaktojnë anginë, veçanërisht në gratë. Në fakt, çdo formë eksitimesh që rrit kërkesën e zemrës për oksigjen dhe normën e rrjedhjes së gjakut mund të shkaktojë një episod.

Ju duhet të mësoni të matni nivelin e mundimit që shkakton simptomat tuaja.  Nëse vini re se po përjetoni anginë, thirrni mjekun tuaj./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë