Sht, Shk 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Si të shpëtoni nga plagët e puçrrave?

Aknet janë një gjendje e zakonshme e lëkurës që prek rreth 80 përqind të atyre midis moshës 11 dhe 30 vjeç. Mund të duket sikur acarimi nuk do të largohet kurrë, por nuk është gjithmonë ashtu.

Një dermatolog së pari do të përqendrohet në marrjen nën kontroll të puçrrave tuaja; e pastaj të asaj se çka ato lënë prapa.

Dermatologu zakonisht do të eksplorojë tre opsione kryesore të trajtimit:

1. Trajtimet me lazer – Lazerët specifikë vaskularë synojnë enët e gjakut dhe mund të ndihmojnë në ndriçimin e shenjave të sheshta ose të ngritura që janë rozë ose vjollcë dhe ndihmojnë në rrafshimin e plagëve të ngritura. Mjekët shpesh përdorin lazer ablativ të fraksionit ose dioksidit të karbonit për të trajtuar plagët e akneve.

Pas kësaj, lëkura është e fryrë dhe e kuqe, dhe mund të rrjedh gjak, deri në pesë ditë. Gjithashtu, mund t’ju duhen midis tre dhe pesë seanca trajtimi.

Mjekët përdorin lazer për të trajtuar lloje të tjera të dhëmbëzimeve si – përfshirë ato nga djegiet, kanceri i lëkurës dhe heqja e tatuazheve.

2. Qelizat kimike – Dermatologu mund të aplikojë një zgjidhje kimike në lëkurën tuaj. Kjo bën që ajo të “fryhet” dhe përfundimisht të zhvishet, duke krijuar një lëkurë të re, të rigjeneruar që zakonisht është më e butë se lëkura e vjetër.

Kjo zakonisht shkakton skuqje, dhe nganjëherë ënjtje dhe plagë të ftohta, deri në shtatë ditë. Ky trajtim është gjithashtu më pak i kushtueshëm, sepse zakonisht do t’ju duhet vetëm një seancë trajtimi.

3. Mikrone – E njohur gjithashtu si terapi induksioni e kolagjenit, mikroneja përdor ose një rul gjilpërash  ose një pajisje stilolapsi për të krijuar vrima të vogla në shtresën e sipërme të lëkurës. Procedura stimulon prodhimin e kolagjenit, i cili ndihmon në përmirësimin e linjave të imëta dhe strukturës së lëkurës.

Skuqja shfaqet më pas, zakonisht zgjat  dy ditë. Shumica e njerëzve do të kenë nevojë për katër deri në gjashtë trajtime për rezultatet më të mira.

Mjeku juaj mund të përdorë më shumë se një lloj trajtimi, në varësi të nevojave tuaja. Për shembull, ai ose ajo mund të trajtojë disa plagë me një lazer dhe të tjerët me mikrone.

Kur keni lëkurë të dëmtuar, asnjë trajtim nuk do ta bëjë atë të duket përsëri perfekt, thotë Dr. Kassouf. Por, varësisht nga ashpërsia e saj, një mbresë e puçrrave mund të zvogëlohet deri në dy të tretat pas trajtimit, thotë ajo./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë