Mër, Shk 21, 2024
Banner Top
Banner Top
Si të qenit i lumtur ju bën më të shëndetshëm

Lumturia është një term i gjerë që përshkruan përvojën e emocioneve pozitive, siç janë gëzimi dhe kënaqësia.

Hulumtimet në zhvillim e sipër tregojnë se të jesh më i lumtur nuk do të të bëjë të ndjehesh më mirë – ai në të vërtetë sjell një mori përfitimesh të mundshme shëndetësore.

Ky artikull eksploron mënyrat me të cilat të qenit i lumtur mund t’ju bëjë më të shëndetshëm.

Promovon një mënyrë jetese të shëndetshme

Të jesh i lumtur promovon një sërë zakonesh jetese që janë të rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm. Njerëzit e lumtur kanë tendencë të hanë dieta më të shëndetshme, me konsum më të madh të frutave, perimeve dhe drithërave.

Rritë sistemin imunitar

Një sistem imunitar i shëndetshëm është i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm. Hulumtimet kanë treguar që të qenit më i lumtur mund të të ndihmojë të mbash sistemin tënd imunitar të fortë.

Kjo mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të shfaqjes së ftohjes dhe infeksioneve të gjoksit.

Ndihmon në luftimin e stresit

Të jesh i lumtur mund të ndihmojë në uljen e niveleve të stresit.

Normalisht, stresi i tepërt shkakton një rritje të niveleve të kortizolit, një hormon që kontribuon në shumë prej efekteve të dëmshme të stresit, duke përfshirë gjumin e shqetësuar, shtimin në peshë, diabetin tip 2 dhe presionin e lartë të gjakut.

Një numër studimesh demonstrojnë që niveli i kortizolit ka tendencë të jetë më i ulët kur njerëzit janë më të lumtur.

Mbron zemrën tuaj

Lumturia mund të mbrojë zemrën duke ulur presionin e gjakut, një faktor kryesor rreziku për sëmundjet e zemrës.

Një studim i mbi 6.500 personave mbi moshën 65 vjeç zbuloi se mirëqenia pozitive ishte e lidhur me një rrezik prej 9% më të ulët të presionit të lartë të gjakut.

Lumturia gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, që shkaku më i madh i vdekjes në të gjithë botën./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë