Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ndikon papunësia në shëndetin mendor?

Për ata që përjetojnë periudha papunësie, investimi i kohës dhe vëmendja e duhur për kujdesin ndaj shëndetit mendor shpesh bie e fundit në listën e detyrave, por bërja e tij si përparësi mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme.

Është e rëndësishme të adresoni situatën me të cilën po përballeni dhe numrin emocional që mund të vijnë me të. Ndjenjat e tronditjes dhe mosbesimit për të pushuar nga puna mund të shndërrohen në tendosje aktive dhe tendenca fataliste, duke rezultuar në një humbje të identitetit dhe ndjenjave të zhgënjimit, ankthit, depresionit dhe madje edhe shpresës.

Për të ndihmuar në caktimin e disa kufijve për ruajtjen e shëndetit pozitiv mendor gjatë kësaj periudhe të vështirë, shihni disa këshilla më poshtë:

Mos e izoloni veten: Është e zakonshme që njerëzit të ndiejnë një ndjenjë turpi kur humbasin një vend pune, gjë që mund të bëjë që disa njerëz të izolohen nga miqtë dhe familja e tyre. Mund të jetë e vështirë të flasësh për këtë, pasi mund të sjellë ndjenja shqetësimi ose ankthi, por hapja te miqtë mbështetës ose të dashurit, mund të bëjnë një ndryshim të madh. Socializimi nuk është vetëm i mirë për shpirtrat tuaj, por takimi me njerëz të rinj dhe rritja e rrjetit tuaj të kontratave profesionale mund të jetë e mirë për zgjerimin e mundësive tuaja të punës.

Ndiqni një rutinë të rregullt: Të qëndroni në shtrat, të mos hani vakte të rregullta dhe të hiqni dorë nga përgjegjësitë e rregullta vetëm do të rrisin ndjenjën tuaj të shqetësimit dhe do të veçojnë ndjeshëm stilin e jetës tuaj para humbjes. Në vend të kësaj, ngrihuni në të njëjtën kohë çdo ditë, kushtojuni vetes kujdes, hani shëndetshëm dhe bëni kohë për stërvitje çdo ditë. Ndjenja e mirë për veten dhe përqëndrimi në përmirësimin e shëndetit tuaj fizik dhe mendor mund t’ju ndihmojë të ndiheni më shumë të aftë në kontrollin e jetës tuaj.

Vendosni parametrat rreth kërkimit të punës: Kërkimi i punës është stresues dhe lehtë mund të marrë përsipër jetën tuaj. Pa një punë, ju mund të ndjeni presion të vazhdueshëm për të gjetur një të tillë, që mund të nënkuptojë rishikime të panumërta të rezymeve ose letrës së mbulesës suaj, ose duke kontrolluar me ngulm emailin tuaj për njoftimet për punë. Kjo mënyrë e panikut të funksionimit nuk ju bën asnjë favor. Është e rëndësishme të lini mënjanë një kohë të caktuar në mënyrë specifike për të kërkuar një punë çdo ditë, por mbani mend që ju ende meritoni një shans për të pushuar dhe argëtuar. Të mos kesh një punë nuk do të thotë që nuk je i denjë si individ.

Bëni kohë për palestër fizike: Të punuarit jashtë mund të lehtësojë simptomat e stresit, ankthit dhe depresionit dhe mund t’ju ndihmojë të motivoni që të shoqëroheni me të tjerët në palestër ose në një klasë aerobike.

Mbani në mend se keni vlera personale jashtë karrierës dhe statusit tuaj të punësimit. Përkushtimi i kohës për shëndetin dhe mirëqenien tuaj mund t’ju ndihmojë të ndiheni meritor të një mundësie të re dhe mund t’ju çojnë në rrugën e duhur për një punë të re./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë