Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ndikon një marrëdhënie e keqe në shëndetin tuaj?

Ju mund të keni dëgjuar, ose supozuar, se marrëdhëniet janë të mira për shëndetin dhe jetëgjatësinë tuaj. Në përgjithësi, është e vërtetë – përveç kur marrëdhënia është e keqe. Kushdo që ka kaluar një divorc të ashpër, është marrë me prindër ose fëmijë të vështirë, ose ka pasur një mik në prapavijë, e di se jo të gjitha marrëdhëniet janë të mira për shëndetin. Nëse një person në jetën tonë krijon stres dhe probleme, kjo ka një ndikim edhe në mirëqenie.

Studiuesit matën cilësinë e marrëdhënieve në një studim të 9,000 burrave dhe grave në Shërbimin Civil Britanik. Pjesëmarrësit u anketuan për marrëdhëniet dhe aspektet e ndryshme negative që ekzistojnë në marrëdhëniet e tyre të ngushta. Pjesëmarrësit gjithashtu u monitoruan nga afër për problemet shëndetësore.

Ata që raportuan marrëdhënie të ngushtë “të pafavorshme” patën një rritje prej 34% të rrezikut të zhvillimit të problemeve në zemër. Kjo është një rritje mjaft e konsiderueshme. Dhe hulumtimet më të fundit, siç është një studim i Universitetit të Miçiganit, e mbështesin këtë konstatim, duke theksuar se “stresi dhe cilësia e marrëdhënieve [negative] ndikojnë drejtpërdrejt në sistemin kardiovaskular”.

Në studime të tjera, studiuesit kanë gjetur:

Izolimi shoqëror është i lidhur me inflamacionin dhe hipertensionin. Një përmbledhje e dy dekadave të kërkimeve, nënvizoi lidhjen midis të qenit i izoluar nga shoqëria dhe rreziku i inflamacionit, duke e krahasuar izolimin me pasivitetin fizik në adoleshencë. I njëjti studim raportoi se izolimi social mund të jetë më i rrezikshëm sesa faktorët klinikë, si diabeti, kur bëhet fjalë për hipertension (presion të lartë të gjakut).

Konflikti i zgjatur me njerëzit e tjerë shoqërohej fuqishëm me vetëvlerësim më të ulët të shëndetit dhe më shumë çështje shëndetësore, sipas një studimi të më shumë se 650 të rriturve gjatë dy viteve. Çdo lloj stresi, pavarësisht nëse është për shkak të një marrëdhënie të lezetshme me një person të zhytur apo një punë të kërkuar, ka një ndikim të jashtëzakonshëm në efikasitetin e sistemit imunitar.

Shtypja e ndjenjave tuaja është jo e shëndetshme, veçanërisht kur ato ndjenja janë zemërimi ose pakënaqësia. Disa studime sugjerojnë që çiftet kanë tendencë të vdesin më të rinj kur partnerët kanë stile të ndryshme të përballimit të zemërimit; sa më e rëndë të jetë mosmarrëveshja, aq më i madh është rreziku i vdekjes së hershme për të dy partnerët.

Në disa marrëdhënie, një person mund të jetë shumë i pakënaqur, ndërsa tjetri nuk është plotësisht i vetëdijshëm për një çështje. Adresimi i kësaj situate do të thotë konflikt, por ai konflikt nuk ka pse të mbarojë një marrëdhënie.

Zgjidhja efektive e konfliktit mund të përmirësojë dhe rregullojë një marrëdhënie. Konflikti i pazgjidhur është i keq, por një përpjekje e fortë për të arritur zgjidhjen është edhe më keq. Zgjidhja se si të zgjidhni konfliktin do të ndikojë në çdo marrëdhënie në të cilën jeni përfshirë. Nëse keni të bëni me konflikt ekstrem, këshillimi i çifteve ose terapia individuale mund të jetë shumë e dobishme ..

Si të trajtohen marrëdhëniet e këqija

Bashkëveprimi me miqtë dhe familjen është i mirë. Ruajtja nga vetmia rrit jetëgjatësinë dhe mbron trurin tuaj, përveç shumë përfitimeve të tjera. Por harxhimi i kohës dhe energjisë për miqtë dhe anëtarët e familjes më pak të dëshirueshëm mund të ju bëjë më pak të shëndetshëm. Bëni më të mirën tuaj për të maksimizuar kohën e kaluar me miqtë dhe familjen që ju pëlqen të jeni rreth tyre, dhe të minimizoni bashkëveprimet me ata që nuk janë aq të këndshëm dhe që sjellin negativitet në jetën tuaj.

Fatkeqësisht, disa njerëz negativ nuk mund të shmangen gjithmonë, veçanërisht nëse janë familjar. Në atë rast, përdorni teknika relaksimi për të hequr dorë nga stresi që shkaktojnë këto takime. Mësoni si të menaxhoni në mënyrë aktive bashkëveprimet tuaja me njerëzit e vështirë në mënyrë që ata të kenë më pak ndikim në shëndetin dhe jetën tuaj./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë