Enj, Sht 28, 2023
Banner Top
Banner Top
Si ndikon lidhja në shëndetin tonë?

Marrëdhëniet janë të rëndësishme për shëndetin dhe mirëqenien tonë çdo ditë të vitit – jo vetëm për ndonjë rast të veçantë siç është 14 shkurti.

“Marrëdhëniet e shëndetshme na mundësojnë të jemi ata që jemi,” thotë Mary Jo Kreitzer, Ph.D., R.N., Drejtore e Qendrës për Shpirtësinë dhe Shërimin.

 “Ato na ushqejnë dhe na ndihmojnë të rritemi. Ato na ndihmojnë të bëhemi njerëz më të mirë ”.

Marrëdhëniet e mira mund të ndikojnë në zvogëlimin e stresit. Studiuesit madje kanë treguar që njerëzit me marrëdhënie të shëndetshme shoqërore kanë një gjasë 50 përqind më të madhe të jetojnë më gjatë.

Por marrëdhëniet janë sfiduese – ndonjëherë shteruese në rastin më të mirë. Njerëzit me marrëdhënie të dobët kanë më shumë gjasa të vuajnë nga depresioni, dhe vetmia është mjaft e fuqishme për të dobësuar sistemin tonë imunitar.

Bean Robinson, Ph.D., drejtor i asociuar i Programit në Seksualitetin Njerëzor tregon për mënyrat se si marrëdhëniet intime dhe sociale ndikojnë në shëndetin tonë.

“Marrëdhëniet – qoftë sociale apo intime – i bëjnë njerëzit më të lumtur dhe kontribuojnë në lumturinë tonë. Ato përbëjnë një pjesë thelbësore të mirëqenies. Ne jemi krijesa shumë shoqërore. Për sa i përket seksit, duket se ka nevojë të vërtetë për prekje dhe lidhje. Lidhja mund të jetë e frikshme, por është mënyra se si ne lidhemi me njëri-tjetrin. Në moshën e rritur, ne shpesh e gjejmë atë lidhje përmes kontaktit intim trup-trup ose seks”, ka thënë ai.

Sipas tij, kur çiftet janë në një konflikt të vazhdueshëm, është e dëmshme për shëndetin dhe mirëqenien e tyre. Presioni i tyre i gjakut rritet, dhe ata vuajnë emocionalisht. Kjo ndikon në tërë trupin . Ekziston gjithashtu një lidhje midis shëndetit fizik dhe mendor dhe seksualitetit. Ndërsa shëndeti juaj fizik dhe mendor përkeqësohet, po kështu edhe shëndeti juaj seksual.

Cilat janë disa mënyra për të përmirësuar dhe mirëmbajtur marrëdhëniet?

“Është me të vërtetë e rëndësishme për çdo marrëdhënie të kuptoni këndvështrimin e rëndësishëm të partnerit. Nuk është e lehtë për tu dëgjuar, por të kuptuarit që të dy keni një perspektivë dhe se nuk ka “përgjigje të duhur” për një konflikt është e rëndësishme. Jini të gatshëm për kompromis”, thotë Bean Robinson.

“Një nga mënyrat për të ushqyer marrëdhënie të shëndetshme është të praktikoni mirënjohje. Shprehja e mirënjohjes ndaj partnerit mund të nxisë pozitivitetin për të dy palët. Marrëdhëniet janë punë e vështirë. Ju duhet të investoni kohë në to. Bëni një përpjekje për të kaluar kohën së bashku, të pranoni njëri-tjetrin, të praktikoni falje dhe t’i lejoni vetes të jeni të prekshëm. Ndonjëherë ne punojmë kaq shumë për të mbrojtur veten, por hapja përpara një personi është thelbësore për zhvillimin e një marrëdhënie të thellë dhe intime”, përfundoi ai./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë