Mar, Maj 23, 2023
Banner Top
Banner Top
Si ka ndryshuar cilësia e ajrit nga izolimi i njerëzve për shkak të Covid-19

Kufizimet e lëvizjes dhe udhëtimeve nga koronavirusi kanë luajtur një rol të madh në rënien e ndjeshme të niveleve të ndotjes në Evropë gjatë muajit të kaluar, ka thënë Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA).

Nivelet e dioksidit të azotit janë ulur rreth 50% në disa qytete dhe kjo rënie përkon me masat e rrepta të karantinës të zbatuara në të gjithë Evropën.

Përmirësimet në cilësinë e ajrit ishin veçanërisht të qarta në Francë, Spanjë dhe Itali. Paris pati një rënie dramatike prej 54% në përqendrimet e dioksidit të azotit kur krahasoi periudhën 13 Prill – 13 Mars me të njëjtën kohë në 2019. Gjithashtu edhe Madridi, Milano dhe Roma kanë pasur ulje rreth 45%.

Neë Delhi, në Indi, renditet shpesh midis qyteteve më të ndotura në botë, dhe imazhet e bëra dy vjet më parë tregojnë një tufë të trashë tymi që varet mbi qytet.  Por imazhet e reja tregojnë qiellin blu të dukshëm.

Dy zonat e Anglisë me numrin më të madh të vdekjeve nga koronavirusi – Londra dhe Birmingham – gjithashtu kanë nivelet më të larta të ndotjes së përditshme të ajrit, thanë studiuesit.

Përqendrimet e dioksidit të azotit ndryshojnë gjerësisht nga dita në ditë për shkak të ndryshimeve në kushtet e motit, tha agjencia gjithashtu, duke pranuar se ekziston një ndryshueshmëri e shkaktuar nga moti, gjë që e bën të vështirë tërheqjen e konkluzioneve bazuar vetëm në matje ditore ose javore, raportoi CNN.

Youtube

Arkiva

Kategoritë