Pre, Maj 26, 2023
Banner Top
Banner Top
Si duhet të veproni kur dikush kalon nëpër një sulm paniku?

Sulmet e panikut mund të jenë shumë të frikshme për personin që kalon nëpër to. Por nuk është aspak më e lehtë edhe për ata persona që janë aty afër me të dashurit e tyre. Ndërsa ka shumë udhëzime se çfarë të bëni për njerëzit që vuajnë nga sulme paniku, burrat e tyre, gratë, prindërit ose miqtë ende nuk mund të dinë se çfarë të bëjnë kur ato ndodhin. 

Kjo është arsyeja pse në shumicën e rasteve ata ndjehen të pafuqishëm për të ndihmuar dhe thjesht nuk kanë asnjë ide se si të veprojnë. 

Sidoqoftë, ka disa gjëra themelore që mund të bëni për të mbështetur ata në nevojë.

1. Qëndroni të qetë

Mund të jetë e vështirë të qëndroni të qetë, ndërsa njerëzit që doni duken sikur do të çmenden. Por është shumë e dobishme të mos shtoni karburant në flakë. Nëse filloni të stresoheni, kjo vetëm do të zgjasë kohëzgjatjen e një sulmi paniku dhe madje mund ta përkeqësojë atë. Mundohuni të flisni me qetësi.

2. Mos i dobësoni ndjenjat e tyre

Edhe pse sulmet e panikut nuk janë të rrezikshme, nuk i bën simptomat e tyre më pak të dëmshme. Njerëzit mund të ndiejnë gjëra të ndryshme të pakëndshme si dhimbje barku, marramendje, gulçim ose një tronditje në zemër. Një sulm paniku është një përvojë me të vërtetë e tmerrshme.

Mundohuni të shmangni supozimet dhe të bëni gjëra që vetëm ju i shihni të përshtatshme. Çdo person mund të ketë nevojë për një lloj të ndryshëm mbështetjeje, kështu që butësisht pyesni ata se çfarë duan që ju të bëni tani. Mos u nxitoni dhe mos i bombardoni me një oqean pyetjesh dhe respektoni çdo kërkesë që ata kanë, edhe nëse ato ju duken të parëndësishme. Jini të gatshëm nëse një person ju kërkon ashpër që të mos bëni asgjë dhe thjesht heshtni.

4. Kujtojuni atyre se do të përfundojë së shpejti

Sulmet e panikut rrallë zgjasin më shumë se gjysmë ore, por shumica e tyre arrijnë kulmin e tyre brenda 2-10 minutave të para. Por duke qenë se kjo kohë ka tendencë të duket si përjetësi dhe është e mbushur me shumë frikë, pothuajse të gjithë ata që vuajnë nga ky çrregullim harrojnë për këtë. Pra, mund të jetë shumë e dobishme për të drejtuar vëmendjen e njerëzve ndaj këtij fakti për t’i ndihmuar ata.

5. Kujtojani atyre se nuk është e rrezikshme

Disa njerëz thonë se sulmet e panikut duken si sulme në zemër ose një shenjë e vdekjes së menjëhershme për ndonjë arsye tjetër. Por në realitet, këto simptoma nuk do të thotë se diçka e dëmshme po ndodh. Nëse e dini që ky person i ishte nënshtruar të gjitha ekzaminimeve mjekësore dhe nuk u gjet asgjë kërcënuese për jetën, atëherë ka një shans për ju t’i kujtoni ata rreth kësaj. Sillni këtë ide dhe tregojuni atyre se sulmet e panikut nuk janë të rrezikshme dhe asgjë e keqe nuk do të ndodhë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë