Mar, Shk 13, 2024
Banner Top
Banner Top
Sa e dëmshme është pirja e duhanit gjatë shtatëzanisë?

Nëse shëndeti juaj nuk është i mjaftueshëm për t’ju bërë të lini duhanin, atëherë shëndeti i foshnjës tuaj duhet të jetë!

 Pirja e duhanit gjatë shtatëzanisë ndikon tek ju dhe shëndeti i fëmijës para, gjatë dhe pas lindjes së tij/saj. Nikotina (substanca varëse në cigare), monoksidi i karbonit dhe shumë helme të tjera që thithni nga një cigare transportohen përmes rrjedhës së gjakut tuaj dhe shkojnë direkt tek fëmija.

Pirja e duhanit gjatë shtatzënisë:

 • Ulë sasinë e oksigjenit në dispozicion për ju dhe fëmijën tuaj në rritje
 • Rritë rrahjet e zemrës së foshnjës tuaj
 • Rritë shanset për abort dhe vdekje
 • Rritë rrezikun që fëmija juaj të lindë para kohe dhe / ose të ketë lindur me peshë të ulët
 • Rritë rrezikun e foshnjës tuaj për të zhvilluar probleme të frymëmarrjes (mushkërive)
 • Rritë rreziqet e defekteve të lindjes
 • Rritë rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave

Sa më shumë cigare të pini në ditë, aq më të mëdha janë shanset e foshnjës tuaj për të zhvilluar këto dhe probleme të tjera shëndetësore. Nuk ka një nivel “të sigurt” të pirjes së duhanit gjatë shtatzënisë.

Tymi i dorës së dytë (i quajtur edhe tymi pasiv ose duhani mjedisor) është kombinimi i tymit nga një cigare që digjet dhe tymi që nxirret nga një duhanpirës.

Tymi që digjet nga fundi i një cigareje ose cigaresh në të vërtetë përmban substancat më të dëmshme (katran, monoksid karboni, nikotinë, dhe të tjerët) sesa tymi i thithur nga duhanpirësi.

Nëse jeni rregullisht të ekspozuar ndaj tymit të dorës së dytë gjatë shtatëzanisë, do të keni një shans të shtuar për të pasur një fëmijë me peshë të ulët të lindjes, një foshnjë me defekte dhe komplikime të tjera të shtatzënisë.

Foshnjat dhe fëmijët e ekspozuar ndaj tymit të dorës së dytë mund të kenë astmë, alergji, infeksione më të shpeshta të mushkërive dhe veshit dhe janë në rrezik më të lartë për sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave (SIDS).

Ka shumë programe të ndërprerjes së duhanit në dispozicion për t’ju ndihmuar të braktisni atë. Pyetni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për më shumë informacione në lidhje me këto programe.

Këtu janë disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë të shkelni zakonin:

 • Fshihni çakmakët
 • Caktoni shtëpinë tuaj si një zonë që nuk pihet duhan
 • Kërkojuni njerëzve që pinë duhan që të mos pinë duhan rreth jush
 • Pini më pak kafe; kafeina mund të stimulojë kërkesën tuaj për të pirë duhan.
 • Gjithashtu shmangni alkoolin, pasi mund të rrisë dëshirën për të pirë duhan dhe mund të jetë i dëmshëm për fëmijën tuaj
 • Mbani çamçakëz (preferohet pa sheqer) në dorë për ato kohë kur ju pihet duhani
 • Kërkoni mbështetje nga të tjerët. Bashkohuni me një grup mbështetës ose programin e ndërprerjes së duhanit
 • Mos shkoni në vende ku shumë njerëz pinë duhan siç janë bare apo klube./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë