Enj, Nën 30, 2023
Banner Top
Banner Top
Pse jam e zemëruar?

Ndjenja e zemërimit është normale. Është pjesë e natyrës njerëzore. Por çfarë ndodh kur vazhdoni të jeni të zemëruar pa asnjë arsye? Çfarë po ju nxit, dhe pse ndiheni kështu gjatë gjithë kohës?

Ne të gjithë e dimë se zemërimi nuk është saktësisht një ndjenjë argëtuese. Por psikoterapisti Jothi Ramesh thotë se është në të vërtetë një emocion i shëndetshëm që thjesht keqkuptohet sepse “gjithmonë shihet si diçka negative”.

“Është një emocion që nevojitet që speciet të mbijetojnë”, tha Ramesh.

Por edhe pse zemërimi është normal, ai mund të dalë jashtë kontrollit. Dhe mënyra e vetme për ta menaxhuar atë është të arrish në rrënjën e tij.

“Njohuria është fuqi – ne mund të thyejmë një cikël reaksionar, jashtë kontrollit të zemërimit nëse kuptojmë se nga vjen ai,” tha psikoterapisti i Torontos, Julie Freedman.

A ka shkaqe specifike të zemërimit?

Ndjenja e pafuqishme, e kërcënuar ose mosrespektimi janë nxitësit më të zakonshëm për njerëzit, sipas Shërbimeve Kombëtare të Shëndetit U.K. Por, në pjesën më të madhe, shkaqet e zemërimit ndryshojnë në varësi të një individi dhe mund të jenë mjaft të mëdha. Për disa, të ngecurit në trafik mund të nxitë ndjenja zemërimi, ndërsa për të tjerët, ndodh kur planet dështojnë ose kur keqtrajtohen në punë.

Së pari, Freedman vuri në dukje se disa faktorë rreziku për zemërimin mund t’ju bëjnë të humbni durimin dhe të ndjeheni më të irrituar. Akronimi HALT ndihmon në shpjegimin e kësaj. Nëse jeni të uritur, tashmë të zemëruar ose të stresuar, duke ndjerë sikur nuk po dëgjoheni ose dëgjoni, ose jeni të lodhur, mund të jeni në rrezik më të madh për zemërimin, shpjegoi ajo.

Nëse asnjëri nga këta nuk është fajtori, Freedman rekomandon të identifikoni “njerëzit (p.sh. shefin, anëtarin e familjes), vendet (p.sh. rreshtimet, trafikun) ose gjërat (p.sh. padrejtësia sociale, filozofitë, duke mos ndjekur rregullat)” që mund të ndezin bujë.

“Unë mendoj se njerëzit janë shumë të qartë. Ata e kuptojnë [zemërimin dhe nxitjen e tyre], ”shtoi Ramesh. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që njerëzit të jenë të sinqertë me veten e tyre dhe me të vërtetë “t’i kushtojnë vëmendje asaj që bëhet fjalë për një situatë që është zhgënjyese për ta”, tha psikoterapisti.

Nëse mendoni se keni zemërim të pashpjegueshëm, mendoni përsëri. Të dy Freedman dhe Ramesh ranë dakord se gjithmonë ekziston një arsye për këtë emocion intensiv.

Teknika të thjeshta mund t’ju ndihmojnë të ndaloni zemërimin

Njihni nxitësit tuaj

Mësoni të merrni frymë

Përdorni vetë-bisedimin pozitiv

Përdorni një ditar

Zgjidhni çështjen./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë