Die, Sht 24, 2023
Banner Top
Banner Top
Pse duhet të konsumoni bajame?

Bajamet janë të mbushura me vitamina, minerale, proteina dhe fibra, dhe shoqërohen me një numër përfitimesh shëndetësore.

Vetëm një grusht bajame – afërsisht 1 ons – përmbajnë një të tetën të nevojave tona ditore për proteina.

Ato mund të hahen të papërpunuara ose të thekura. Bajamet janë, në të vërtetë, farëra; dhe për këtë arsye nuk konsiderohen një arrë e vërtetë.

Përfitimet shëndetësore të bajameve janë dokumentuar me shekuj, dhe kërkimet moderne mbështesin disa nga këto pretendime – ka shumë arsye për t’i përfshirë ato në dietën tuaj.

Fakte të shpejta mbi bajamet

  • Bajamet nuk janë “një arrë e vërtetë”.
  • Bajamja është një specie e pemës, e lindur në Indi, Afrikën e Veriut dhe Lindjen e Mesme.
  • Bajamet e egra përmbajnë një toksinë të fuqishme.
  • Disa prova sugjerojnë që bajamet mund të ulin nivelin e kolesterolit.
  • Bajamet u zbuluan për herë të parë mijëra vjet më parë.

Përfitimet e bajameve

Ekzistojnë një numër përfitimesh shëndetësore të mundshme që lidhen me bajamet.

1) Bajamet dhe kolesteroli

Një studim i botuar në Journal of the American Dietetic Association sugjeron që konsumimi i bajameve rrit nivelin e vitaminës E, dhe gjithashtu ul nivelin e kolesterolit.

“Ky studim është i rëndësishëm sepse tregon se ngrënia e bajameve mund të forcojë ndjeshëm nivelet e vitaminës E në dietë dhe në qarkullimin e gjakut. Vitamina E është një antioksidant i fuqishëm që mbron qelizat tuaja kundër dëmtimit në baza ditore dhe parandalon oksidimin e arterieve të kolesterolit në bllokimin e arterieve. Një grusht bajame në ditë është një mënyrë e shkëlqyeshme për të marrë vitaminën E që trupit tuaj i duhet për të qëndruar i shëndetshëm ”.

2) Bajamet dhe rreziku nga kanceri

Bajamet mund të ulin potencialisht rrezikun e kancerit.

Hulumtuesit zbuluan se individët që konsumonin sasi më të larta kikirikësh, arrash dhe bajamesh kishin rrezik për kancer të gjirit të zvogëluar për 2-3 herë.

Autorët arritën në përfundimin se “kikirikët, arrat dhe bajamet duket se janë një faktor mbrojtës për zhvillimin e kancerit të gjirit”.

3) Bajamet dhe sëmundjet e zemrës

Bajamet, së bashku me arrat dhe farat në përgjithësi, shpesh shoqërohen me nivele të përmirësuara të lipideve të gjakut duke qenë kështu të mira për zemrën.

Ekzistojnë disa prova që tregojnë se duke përfshirë bajamet në dietën tuaj, ato mund të ndihmojnë në largimin e sëmundjeve të zemrës, por në përgjithësi, provat janë jokonkluzive.

4) Bajamet dhe vitamina E

Bajamet përmbajnë nivele relativisht të larta të vitaminës E, një antioksidant. Në fakt, ato janë një nga burimet më të mira natyrore të vitaminës E, duke siguruar 37 përqind të konsumit të rekomanduar ditor në vetëm 1 ons. Vitamina E ndihmon në mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi oksidues.

Gjithashtu, marrja më e lartë e vitaminës E është shoqëruar në mënyrë provuese me një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve të caktuara, të tilla si Alzheimer, disa kancere dhe sëmundje të zemrës.

5) Bajamet dhe sheqeri në gjak

Bajamet përmbajnë nivele relativisht të larta të magnezit.

Ekzistojnë disa prova që bajamet mund të ndihmojnë mbajtjen e sheqerit në gjak nën kontroll.

Kjo aftësi mendohet të jetë për shkak të niveleve të tyre të larta të magnezit – që përmbajnë pothuajse gjysmën e sasisë së rekomanduar ditore në vetëm 2 ons bajame.

6) Bajamet ndihmojnë në menaxhimin e peshës

Për shkak se bajamet janë më të ulëta në karbohidrate dhe të pasura me proteina dhe fibra, ato mund të ndihmojnë njerëzit të ndjehen të plotë për kohë më të gjatë; kjo ka potencialin për të zvogëluar numrin e kalorive të marra në përgjithësi.

Ka pasur studime të shumta për bajamet dhe një shumëllojshmëri të arrave që demonstrojnë aftësinë e tyre për t’i mbajtur njerëzit të ndjehen të plotë.

Sa i përket ushqimeve me perime, arrat dhe farat janë më të pasurat me fibra pas drithërave, gjë që mund të shpjegojë pse bajamet janë të mira për shëndetin kardiovaskular./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë