Hën, Mar 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Penicilina: Zbulimi dhe përfitimet e saj

Penicilina është një anëtar i një grupi të antibiotikëve që përdoren gjerësisht për të trajtuar infeksionet bakteriale. Para prezantimit të antibiotikëve, nuk kishte trajtime efektive për infeksione të shkaktuara nga bakteret, të tilla si pneumonia, tuberkulozi, gonorrea ose ethet reumatike. Por zbulimi aksidental i ilaçit në fund të viteve 1920 filloi një epokë të re të mjekësisë.

Penicilina u pa si një mrekulli që mund të shpëtojë jetë dhe të trajtojë në mënyrë efektive një sërë sëmundjesh infektive. Sot, ekzistojnë shumë lloje natyrale dhe sintetike të penicilinës, të cilat përdoren për të trajtuar një gamë të gjerë të sëmundjeve. Sidoqoftë, disa lloje të baktereve janë bërë rezistente ndaj penicilinës dhe antibiotikëve të tjerë, duke i bërë ato më të vështira dhe nganjëherë të pamundura për t’u trajtuar.

Penicilina është zbuluar nga Aleksandër Fleming, profesor i bakteriologjisë në Londër në një mënyrë të rastësishme meqënëse ai e kishte harruar masën eksperimentale në mbështetësen e dritares.

“Kur u zgjova, më 28 shtator 1928, sigurisht që nuk kam planifikuar të revolucionarizoj të gjithë ilaçin duke zbuluar antibiotikun e parë, ose vrasësin e baktereve. Por unë mendoj se ishte pikërisht ajo që bëra”, shkroi Fleming më vonë për zbulimin e tij.

Laboratori i Fleming nuk kishte burime për të zhvilluar plotësisht zbulimin e tij në një ilaç të përdorshëm. Për më shumë se një dekadë, shkencëtarët e tjerë u përpoqën të pastrojnë penicilinën, por ishin të pasuksesshëm.

Pastaj në 1939, Howard Florey, profesor i patologjisë në Universitetin e Oksfordit, lexoi letrën e Fleming-ut në Revistën Britanike të Patologjisë Eksperimentale. Florey dhe kolegët e tij ishin në gjendje të pastrojnë penicilinën dhe të provojnë efektivitetin e saj tek kafshët para se ta bënin atë në një njeri. Më 12 shkurt 1941, Albert Alexander mori dozën e parë të penicilinës, sipas Shoqatës Kimike Amerikane (ACS). Në vetëm disa ditë të trajtimit, filloi shërimi i Aleksandrit nga një infeksion i rrezikshëm për jetën.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, penicilina ishte prodhuar në masë dhe përdorej për të trajtuar infeksione te ushtarët e plagosur dhe të sëmurë. Historikisht, infeksionet kishin vrarë më shumë ushtarë në luftë sesa lëndime në betejë, shkroi Markel. Zbulimi i penicilinës uli nivelin e vdekjes nga pneumonia bakteriale në ushtarë nga 18% në 1%.

Penicilina u jepet pacientëve me infeksion të shkaktuar nga bakteret. Disa lloje të infeksioneve bakteriale që mund të mjekohen me penicilinë përfshijnë pneumoninë, dhimbje fyti, sifiliz dhe gonorrenë sipas Bibliotekës Kombëtare të Mjekësisë. Mund të përdoret gjithashtu për të parandaluar infeksionet e dhëmbëve. Si një antibiotik, penicilina vret bakteret ose i parandalon ato të rriten dhe shumohen. Ilaçi funksionon duke sulmuar enzimat që ndërtojnë muret qelizore të baktereve.

Penicilina parandalon bakteret të sintetizojnë peptidoglikan, një molekulë në murin qelizor që i siguron murit forcën që i nevojitet për të mbijetuar në trupin e njeriut. Ilaçi dobëson shumë muret e qelizës dhe bën që bakteret të vdesin, duke lejuar që një person të shërohet nga një infeksion bakterial.

Lloje të ndryshme të penicilinës përdoren për infeksione të ndryshme. Disa lloje të penicilinës janë amoxicillin, ampicillin, Augmentin, penicillin G dhe penicillin V./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë