Die, Maj 9, 2021
Banner Top
Banner Top
Llojet e kancerit të lëkurës dhe simptomat e tyre

Kanceri i lëkurës ka shumë forma.

Ajo që shumë njerëz nuk e kuptojnë është se ekzistojnë forma të ndryshme të kancerit të lëkurës me simptoma dhe faktorë të rrezikut të ndryshme. Disa nga këto kancere shfaqen në pjesë të caktuara të trupit më shpesh, duke i rrezikuar më shumë zona të tilla si sytë, veshët dhe ballin.

Në këtë artikull, ne do të shohim gjashtë nga llojet më të zakonshme të kancerit të lëkurës, simptomat e tyre dhe zonat e trupit më të rrezikuara për zhvillimin e çdo lloji.

Karcinoma e qelizave bazale

Karcinoma e qelizave bazale është kanceri më i zakonshëm dhe i shërueshëm i kancerit të lëkurës. Në fakt, është lloji më i zakonshëm i kancerit, që prek çdo 2 milionë njerëz çdo vit. Shpesh gjendet në zonat e trupit që janë ekspozuar vazhdimisht ndaj diellit, si kokës, fytyrës dhe veshëve. Karcinoma e qelizave basale shpesh shfaqet si një plagë e sheshtë në lëkurë që mund të jetë ngjyrë kafe, kuqërreme ose me ngjyrë mishi.

Tumori kanceroz në qelizën themelore

 Është më i përhapuri që prek qelizat që ndodhen në shtresën e parë të lëkurës. Është një kancer që nuk përparon shpejt dhe nuk përhapet në pjesët e tjera të trupit.

Melanoma

Melanoma është lloji më serioz i kancerit të lëkurës. Nëse nuk trajtohet, mund të përhapet në pjesë të tjera të trupit dhe mund të jetë fatale. Për fat të mirë, nëse melanoma identifikohet dhe trajtohet herët, është pothuajse gjithmonë e shërueshme.

Shkaku kryesor sipas shkencëtarëve është ekspozimi i tepërt i lëkurës në rrezet e diellit. Kjo shkakton dëmtim të qelizave të cilat çojnë në ndryshime kancerogjene.

Mundësitë që kanceri të përhapet më pak janë tek njerëzit me ngjyrë të errët të lëkurës. Burrat zakonisht preken nga kanceri sidomos në qafë, shpatull dhe kurriz, ndërsa femrat në krahë dhe kurriz.

Mjekët bëjnë apel ruajtjen sa më shumë ndaj rrezeve të diellit pasi edhe mjekimi ndaj tyre kanë rezultuar mos ketë efekt ndaj “melanoma”./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë