Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Llojet e çrregullimeve të absorbimit

Çrregullimet e absorbimit, të quajtura nganjëherë edhe sindromë malabsorbimi, karakterizohen nga problemet me tretjen ose thithjen e substancave (të quajtur ushqyes) në dietë. Ushqyesit përfshijnë vitamina, minerale, karbohidrate (p.sh., sheqerna, niseshte), yndyrna dhe proteina. Termi, “çrregullimi absorbues”, nuk i referohet një sëmundje specifike – në shumicën e rasteve, çrregullimet lidhen me një gjendje tjetër mjekësore.

Tretja që ndodh në traktin gastrointestinal (GI) ose në sistemin e tretjes, është procesi i thyerjes së ushqimit në një formë që mund të absorbohet në qarkullimin e gjakut dhe të përdoret nga trupi.

Traktati i tretjes përbëhet nga organet e mëposhtme:

Goja

Ezofagu (tubi muskulor që mbart ushqim në stomak)

Stomaku

Zorrët e vogla (zorrë e vogël)

Zorrët e mëdha (zorrë e trashë)

Sistemi biliar (dmth. Mëlçia, pankreasi, fshikëz e tëmthit, kanalet biliare)

Gjatë tretjes, shumica e lëndëve ushqyese absorbohen në zorrën e hollë. Rreshtimi i zorrës së hollë (i quajtur mukoza) përmban folda, rrudha (të quajtura villi dhe microvilli) që rrisin sipërfaqen e rreshtimit të zorrëve, duke siguruar një sipërfaqe më të madhe me të cilën absorbohen lëndët ushqyese. Mukoza gjithashtu përmban qeliza të veçanta që rrisin absorbimin e lëndëve ushqyese.

Llojet e çrregullimeve të absorbimit

Ka një numër të llojeve të ndryshme të çrregullimeve absorbuese, shumica e të cilave rezultojnë në një aftësi të zvogëluar për të absorbuar lëndë ushqyese. Çrregullimet që rrisin thithjen e disa lëndëve ushqyese përfshijnë hemochromatosis (thithjen e hekurit, të quajtur edhe sëmundja e mbingarkesës së hekurit) dhe sëmundja e Wilson (rritja e absorbimit të bakrit).

Intoleranca e laktozës quhet gjithashtu mangësi primare ose sekondare e laktozës. Mangësia primare e laktozës është një kusht i zakonshëm që zhvillohet me kalimin e kohës, ndërsa trupi prodhon më pak laktozë. Ky proces zhvillohet rreth 2 vjet, por simptomat zakonisht zhvillohen shumë më vonë në jetë.

Llojet e tjera të çrregullimeve absorbuese përfshijnë çrregullimin tropikal. Ky çrregullim është më i zakonshëm në zonat tropikale dhe subtropikale të botës, duke përfshirë Karaibet dhe Azinë Juglindore. Shkaku i saktë për gjendjen është i panjohur, por mund të lidhet me një infeksion që dëmton rreshtimin e zorrëve të vogla. Simptomat përfshijnë anemi, diarre, humbje peshe dhe kequshqyerje. Mund të trajtohet me antibiotikë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë