Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Lidhja midis seksit dhe gjumit

Një nga krizat e shëndetit publik që preken aktualisht miliona të rritur është privimi i gjumit, të cilin ne të gjithë dukej se kemi pranuar si pjesë të jetës tonë. Midis normave gjithnjë e në rritje të ankthit, karrierës dhe kërkesave të familjes dhe varësisë sonë të re nga pajisjet dhe video streaming, shumica prej nesh janë duke bërë më pak orë gjumë se numri i rekomanduar çdo natë.

Ndërsa sasia e saktë e gjumit që nevojitet çdo natë ndryshon nga individi tek individi bazuar në ndryshimet në ciklet dhe zakonet tona të gjumit, studimet e bëra nga Fondacioni Kombëtar i Gjumit kanë zbuluar që të rriturit zakonisht kanë nevojë midis shtatë dhe nëntë orë gjumë çdo natë. Sondazhet dhe studimet klinike kanë zbuluar që një i rritur mesatar sot bën më pak se shtatë orë gjumë çdo natë.

Deficitet afatgjata të gjumit rrisin rrezikun e një personi për të zhvilluar çështje serioze mjekësore si sëmundje kardiovaskulare, kancere dhe çrregullime neurologjike, dhe gjithashtu ndikojnë ndjeshëm në disponimin dhe personalitetin e një personi. Studimet klinike të gjumit kanë zbuluar se gjumi më pak se tetë orë në natë mund të çojë në ankth dhe depresion, çështje të shëndetit mendor që kanë efekte të mëdha. Përveç se ju bëjnë të ndiheni të pakënaqur, këto kushte mund të ndikojnë në marrëdhëniet tuaja, veçanërisht kur bëhet fjalë për jetën tuaj seksuale.

Lidhja midis seksit dhe gjumit shkon shumë më thellë se fakti që të dyja bëhen zakonisht në shtrat; shpesh, një jetë seksuale e shëndetshme do të çojë në një cilësi më të mirë të gjumit dhe anasjelltas. Nëse vuani për seks ose gjumë, shanset janë që njëri të përmirësohet duke e përmirësuar tjetrin.

Ankthi dhe depresioni, të dy efektet anësore të pagjumësisë dhe privimi i gjumit, dihet se shkaktojnë mosfunksionim seksual për një sërë arsyesh, fizike dhe konjitive. Kur trupi bëhet i stresuar për shkak të vështirësive në gjumë, truri bën shtypjen e prodhimit të hormoneve seksuale si estrogjenit dhe testosteronit në favor të hormoneve të stresit si kortizoli. Kjo zhvendosje në nivelin e hormonit mund të çojë në ulje të shtytjes së seksit ose infertilitetit.

Lidhja midis gjumit dhe seksit mund të jetë më e përhapur tek gratë për shkak të efekteve të shtatzënisë, mënyrës së jetesës pas lindjes dhe menopauzës. Shtatzënia, menopauza dhe sigurisht foshnjat e reja, të gjitha mund të shkaktojnë çrregullime të gjumit ose pagjumësi, duke ulur interesin e disa grave për seksin për shkak të lodhjes, stresit ose depresionit.

Nuk janë të gjitha biologjike, sidoqoftë. Shpesh, privimi i gjumit ndikon në jetën seksuale të individëve për arsyen e qartë: i bën ata të lodhen. Të qenit shumë i lodhur për seksin është arsyeja kryesore e raportuar nga individë ose çifte që kanë humbur interesin për seks.

Nga ana tjetër, një studim i vitit 2015 i kryer në Shkollën Mjekësore të Miçiganit zbuloi që individët që flinin më gjatë, më shumë interesoheshin për seksin. Gjumi i shkurtër ndikon pothuajse në çdo aspekt të shëndetit dhe mirëqenies së përgjithshme të një personi, dhe shëndeti seksual nuk është sigurisht asnjë përjashtim.

Është e qartë se privimi nga gjumi ndikon konsiderueshëm në jetën seksuale të një personi. Për fat të mirë, sidoqoftë, ana pozitive është se një jetë seksuale e shëndetshme mund t’ju ndihmojë të flini më mirë, gjë që nga ana tjetër përmirëson më tej jetën tuaj seksuale. Seksi dhe gjumi ndajnë vërtet një marrëdhënie të ndërvarur.

Hulumtimet kanë treguar që seksi para shtratit mund të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së gjumit falë endorfinave të lëshuara nga seksi, të cilat shërbejnë për të lehtësuar ankthin dhe për t’ju çlodhur. Dhe e gjithë ai gjumë i shkëlqyeshëm mund të përmirësojë marrëdhëniet tuaja. Seksi gjithashtu lëshon oksitocinin, një hormon i njohur si “hormoni i dashurisë”, i cili ka përfitime të shumta për trupin dhe mendjen tuaj.

Për tëu siguruar që trupi juaj të jetë gati për seks, ndiqni udhëzimet e Fondacionit Kombëtar të Gjumit dhe bëni midis shtatë dhe tetë orë gjumë çdo natë. Shkencëtarët e gjumit thonë se ju mund të keni nevojë të bëni më shumë se tetë orë gjumë çdo natë, në varësi të zakoneve tuaja individuale të gjumit./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë