Enj, Sht 21, 2023
Banner Top
Banner Top
Kush janë shkaktarët e panikut?

Çrregullimi i panikut është një çrregullim ankthi i karakterizuar nga sulme të shpeshta, të përsëritura paniku. Një sulm paniku është fillimi i papritur i frikës intensive dhe shqetësimit.

Çrregullimi I panikut është një kusht mjaft i zakonshëm që mund të ndodhë në çdo moshë, por zakonisht ndodh tek njerëzit në moshën 12 dhe 45 vjeç. Çrregullimi i panikut prek dy herë më shumë grate se sa meshkujt.

Në popullatën e përgjithshme, mundësia për zhvillimin e çrregullimeve të panikut mund të jetë deri në 5-10 përqind. Tre herë më shumë gra sesa meshkuj me çrregullime paniku gjithashtu vuajnë nga agorafobia.

Faktorët e rrezikut nga çrregullimi i panikut

Ka disa tregues se çrregullimi i panikut shkon në familje. Duket se ekziston një rrezik pesëfish në rritje për dikë që ka një lidhje gjaku me këtë gjendje. Në studimet e binjakëve me çrregullime paniku, binjakët identikë kanë pesë herë më shumë të ngjarë që binjakët vëllezër të ndajnë çrregullimin.

Nënat e reja janë në një rrezik më të madh për të përjetuar panik gjatë katër muajve të parë pas lindjes. Faktorët e stresit mjedisor si problemet në punë ose në shkollë, ndryshimet e mëdha të jetës (p.sh. divorci, humbja e një pune), dhe problemet financiare mund të veprojnë si një shkaktar.

Disa stimulues, të tillë si kafeina, mund të prodhojnë panik në individë të prekshëm.

Njerëzit me çrregullime paniku ndonjëherë përjetojnë sulme të kufizuara të simptomave. Kjo do të thotë që ndodhin vetëm dy ose tre simptoma të lidhura me një sulm paniku. Sulmet paniku spontane janë shenjë dalluese e çrregullimit të panikut.

Për arsye se nuk ka ndonjë shkaktar të qartë, njerëzit me çrregullime paniku shpesh vizitojnë mjekët e tyre ose dhomat e urgjencës në spital në kërkim të një arsyeje mjekësore për simptomat e tyre.

Agorafobia zhvillohet në 40 për qind të njerëzve me çrregullime paniku. Depresioni shpesh rezulton për shkak të ndërprerjes së rutinave normale të përditshme, turpit dhe shoqërimit të sikletit me çrregullime paniku.

Diagnoza diferenciale

Për shkak se sulmet e panikut ndodhin në çrregullime të tjera ankthi dhe në disa kushte mjekësore, është e nevojshme të përjashtohen diagnoza të tjera të mundshme, siç janë çrregullimet e tjera të ankthit në të cilat ndodhin sulmet paniku:

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit

Fobitë

Çrregullimi i stresit postraumatik

Çrregullimi i ankthit të shkaktuar nga substancat (kafeina, amfetamina, dehja e kokainës)

Çrregullime organike që shkaktojnë simptoma të lidhura me sulme paniku

Sëmundjet e zemrës

Sulmi i zemrës (dhimbje gjoksi)

Prolapsi i valvulës mitrale (ritmi i shpejtë i zemrës)

Taksikardia paroksizmale atriale (përsëritje, sulme të papritura të rrahjeve të shpejta të zemrës)

Embolizmi pulmonar (gulçim i papritur dhe dhimbje gjoksi)

Hipotireoza (dridhje)

Hipoglikemia (djersitje, dridhje, palpitacion)

Pheochromacytoma (sulme të papritura të palpitacioneve, ankthi, djersitje)

Sindromi i Postkonstruksionit (marramendje)./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë