Sht, Mar 23, 2024
Banner Top
Banner Top
Kur duhet t’ia hiqni fëmijës karrocën?!

Shpenzimi i tepërt i kohës në karrocë mund të shkaktojë vështirësi gjuhësore dhe lëvizje tek fëmija.

Alarmi u ngrit nga neuropsikiologu britanik Sally Goddard Blythe, drejtor i Institutit të neuropsikologjisë fiziologjike të Chester, transmeton Familja Jonë.

Sipas ekspertëve, ecja me karrocë dhe me prindin pas nuk favorizon ndërveprimet fëmijë-prind, duke shkaktuar vështirësi në të folur.

Në fakt, fëmijët mësojnë të flasin duke dëgjuar dhe imituar të rriturit kur u drejtohen atyre.

Dhe me prindërit prapa, ata humbasin këtë mundësi komunikimi.

Kujdes qëndrimin

Gjithashtu sipas Marcello Lanari, drejtor i njësisë operative komplekse të pediatrisë dhe neonatologjisë në spitalin Imola, mbajtja e fëmijës në karrocë për një kohë të gjatë shkakton që ai të ketë pak autonomi, duke e penguar atë të lëvizë dhe të eksplorojë botën dhe gjithashtu nuk është shumë i përshtatshëm për shumë sjellje. Në fakt, fëmija do të ndihet i kufizuar në një hapësirë që është shumë e vogël për nevojat e tij, duke rrezikuar të marrë pozita të gabuara. Fëmija, për një zhvillim të duhur, ka nevojë të përjetojë qëndrueshmërinë e objekteve, distancën dhe erën e tyre, për të luajtur në shoqërinë e vëllezërve të vegjël dhe shokëve të tyre.

Vetëm për udhëtime

Natyrisht qëllimi i hulumtimit nuk është të këshillojë kundër përdorimit të karrocës, që në të vërtetë janë të rehatshme dhe të sigurta për të lëvizur, por të shmangë përdorimin e saj të zgjatur me kalimin e kohës. Prandaj, nuk duhet të bëhet vendi i privilegjuar për ta lënë fëmijën, veçanërisht nëse ai ka arritur një moshë ku mund të bëjë pa të. /Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë