Enj, Sht 28, 2023
Banner Top
Banner Top
Kujdes! Hapni patjetër dritaret kur gatuani!

Njerëzit duhet të hapin dritaret kur gatuajnë dhe të ndalojnë tharjen e rrobave brenda për të zvogëluar ndotjen e ajrit në shtëpitë e tyre, kanë paralajmëruar shefat e shëndetësisë.

Ekspertët thonë se njerëzit duhet të mbrojnë shëndetin duke ulur ndotjen në shtëpitë e tyre.

Kjo mund të vijë nga gatimi, lagështia, aerosolet, zjarret, pirja e duhanit ose produktet e pastrimit, sipas Institutit Kombëtar për Shëndetin dhe Përkujdesjen e Kujdesit (NICE). Këto mund të jenë një burim “i konsiderueshëm” i ndotjes dhe mund të irritojnë mushkëritë ose të shkaktojnë astmë.

Por, sa prej nesh mendojmë për cilësinë e ajrit brenda shtëpive tona?

“Shumë njerëz kalojnë pjesën më të madhe të kohës në shtëpi dhe ndotësit që krijojmë përmes gatimit dhe pastrimit, ose ato që dalin nga materiali i mykut ose materialeve të ndërtimit, shumë lehtë mund të shkaktojnë ose të përkeqësojnë kushtet e frymëmarrjes dhe probleme të tjera shëndetësore”.

Këshilla e NICE-it u thotë njerëzve të mbajnë dritaret të hapura ose të përdorin mjetet e heqjes së ajrit. Ata duhet të shmangin tharjen e rrobave brenda, por nëse nuk ka zgjidhje, duhet të hapet një dritare për të lënë ajrin e lagësht.

Raporti thotë se njerëzit duhet ‘të shmangin aktivitetet e prodhimit të lagështisë’ në përgjithësi. Megjithëse nuk konsiderohet si një rrezik i menjëhershëm, astma mund të zgjasë për një jetë, të shkaktojë vështirësi serioze të frymëmarrjes dhe madje edhe sulme fatale.

Gratë shtatzëna, fëmijët e vegjël që shpenzojnë shumë kohë në shtëpi, njerëzit e moshuar dhe ata me sëmundje afatgjata mund të jenë më të prekur ndaj ndotjes së ambientit. Qiramarrësit të cilët mbështeten në një pronar për të bërë riparime ose njerëzit që jetojnë në strehim me cilësi të dobët mund të kenë gjithashtu më shumë gjasa të vuajnë efektet e dëmshme. Dhe rreziqe të tjera përfshijnë jetesën në një vend me dhoma të vogla, shumë njerëz, me lagështi ose myk, ose aq shumë zhurmë apo ndotje jashtë që njerëzit të shmangin hapjen e dritareve.

‘Ventilimi i dobët çon në krijimin e ndotësve që mund të përkeqësojnë sëmundje të tilla si astma’.

SI NDIKON NDOTJA NË SHËNDETIN TONË?

Shkakton tek fëmijët një IQ të ulët: Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko, gjetën në maj të vitit 2019 se fëmijët e lindur nga nënat që jetojnë në zona të ndotura kanë një IQ që është deri në shtatë pikë më të ulëta se ata që jetojnë në vende me ajër më të pastër .

NDËRHYN NË ZHVILLIMIN E FËMIJËVE: Të rinjtë që jetojnë më pak se një e treta e një milje larg rrugëve të zëna kanë dy herë më shumë gjasa për të treguar rezultate më të ulëta në testet e aftësive të komunikimit në fëmijëri. Ata gjithashtu kishin më shumë gjasa të kishin një koordinim më të dobët të syve.

ZHVILLOJNË ANKTHIN: Shkencëtarët e Universitetit të Cincinnati thanë se ndotja mund të ndryshojë strukturën e trurit të fëmijëve duke i bërë ata më të shqetësuar. Studimi i tyre për 14 të rinj zbuloi se shkalla e ankthit ishte më e lartë midis atyre të ekspozuar ndaj niveleve më të larta të ndotjes./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë