Sht, Shk 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Koha më e mirë për të fjetur!

Ka dy aspekte të rëndësishme për tu marrë parasysh kur bëhet fjalë për gjumin: sasinë e gjumit që ju merrni dhe konsistencën në kohë.

Të shkosh në shtrat, ndërsa është errët, mund të sigurosh pushim të mjaftueshëm, ndërsa gjithashtu e bën më të lehtë rënien në gjumë. Është gjithashtu e rëndësishme që të merrni sasinë e duhur të gjumit rregullisht për të ndihmuar në parandalimin e pasojave të mundshme shëndetësore.

Nëse jeni duke kërkuar këshilla për orarin tuaj të gjumit, merrni parasysh udhëzimet e mëposhtme për gjumin ideal.

Orët më të mira të gjumit

Në mënyrë ideale, njerëzit duhet të shkojnë në shtrat më herët dhe të zgjohen në orët e para të mëngjesit. Ky model përputhet me tendencat tona biologjike për të përshtatur modelin tonë të gjumit me atë të diellit.

Fondacioni Kombëtar i Gjumit sugjeron që është më së miri të bini në gjumë diku midis 8 pasdite dhe mesnatës. Koha e saktë varet nga kur ju prireni të zgjoheni në mëngjes. Një konsideratë tjetër është sasia e gjumit që ju nevojitet për një natë.

Si funksionon ritmi ynë rrethanor

Ritmi cirkadian është një term për të përshkruar orarin natyror të zgjimit nga gjumi të trurit tuaj. Është si ora jonë e brendshme.

Disa vlerësime tregojnë se njerëzit janë më të përgjumur në dy pika: mes orës 1 p.m. dhe 3 p.m. dhe mes 2 a.m. dhe 4 a.m.

Sa më e mirë cilësia e gjumit të merrni, aq më pak do të jeni të përgjumur gjatë ditës.

Ritmi cirkadian gjithashtu dikton oraret natyrale të gjumit tuaj dhe oraret e zgjimit të mëngjesit. Pasi të mësoheni të shkoni në shtrat dhe të zgjoheni në të njëjtën kohë çdo ditë, truri juaj përshtatet në këtë orar.

Ritmi juaj rrethit mund të jetë jashtë ekuilibrit nëse punoni ndërrime të parregullta ose shkoni në shtrat në periudha të ndryshme gjatë gjithë javës. Kjo mund të rezultojë në periudha të përgjumjes gjatë ditës.

Çfarë sasie e gjumit na duhet?

Shumica e ekspertëve rekomandojnë që të rriturit të bëjnë të paktën 7 orë gjumë në natë

Mosha dhe sasia e rekomanduar e gjumit

0–3 muaj 14–17 orë në total

4–12 muaj 12–16 orë në total

1–2 vjet 11–14 orë në total

3-5 vjet 10–13 orë gjithsej

9–12 vjet 9–12 orë gjithsej

13–18 vjet 8-10 orë gjithsej

18-60 vjet të paktën 7 orë në natë

61–64 vjeç 7–9 orë në natë

65 vjeç dhe më të vjetër 7-8 orë në natë

Kur duhet të shkoni në shtrat?

Koha më e mirë për të shkuar në gjumë natën është një kornizë kohore në të cilën mund të arrini sasinë e rekomanduar të gjumit për grupmoshën tuaj.

Ju mund të kuptoni kohën më të mirë të gjumit për orarin tuaj bazuar në atë se kur duhet të zgjoheni në mëngjes dhe të llogaritni prapa me 7 orë. Për shembull, nëse duhet të ngriheni nga ora 6 e mëngjesit, duhet të merrni parasysh që të flini para orës 23./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë