Pre, Sht 24, 2021
Banner Top
Banner Top
Këto janë përfitimet shëndetësore të boronicave!

Ngrirja e një gote boronica në ditë zvogëlon faktorët e rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare – kështu bëhet e ditur sipas hulumtimeve të reja të udhëhequra nga Universiteti i Anglisë Lindore, në bashkëpunim me kolegët nga Harvardi dhe anembanë Mbretërisë së Bashkuar.

Gjetjet e reja të publikuara tregojnë se ngrënia e 150g boronica në ditë zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare deri në 15 për qind.

Ekipi hulumtues i Departamentit të Ushqimit dhe Mjekësisë Parandaluese të UEA-s, Norwich Medical School, thotë se boronica dhe manaferrat e tjerë duhet të përfshihen në strategjitë dietike për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, veçanërisht në grupet e rrezikuara.

Ekipi vendosi të shihte nëse ngrënia e boronicës kishte ndonjë efekt në Sindromën Metabolike – një çregullim që prek 1/3 e të rriturve perëndimorë, e cila përfshin të paktën tre nga faktorët e rrezikut në vijim: presioni i lartë i gjakut, sheqeri i lartë i gjakut, nivele të ulëta të ‘kolesterolit të mirë’ dhe niveleve të larta të triglicerideve.

Hulumtuesi kryesor Prof. Aedin Cassidy, nga UWA-ja, në Norwich Medical School, tha: “Duke pasur sindromën metabolike dukshëm rritet rreziku i sëmundjeve të zemrës, sulmit dhe diabetit dhe shpesh statina dhe medikamente të tjera janë të përshkruara për të ndihmuar në kontrollin e këtij rreziku”.

“Është e njohur gjerësisht se ndryshimet e jetesës, duke përfshirë ndryshime të thjeshta në zgjedhjet e ushqimit, gjithashtu mund të ndihmojnë”.

“Studimet e mëparshme kanë treguar se njerëzit që rregullisht hanë boronica kanë një rrezik të reduktuar të zhvillimit të çrregullimve duke përfshirë diabetin e tipit 2 dhe sëmundjet kardiovaskulare”.

“Ne donim të kuptojmë nëse ngrënia e boronicave mund të ndihmojë njerëzit që tashmë janë identifikuar si në rrezik për zhvillimin e këtyre lloj kushtesh”.

Ekipi hulumtoi efektet boronicave në 138 njerëz me mbipeshë të moshës 50-75 vjeç, me Sindromin Metabolik. Studimi gjashtë mujor ishte gjyqi më i gjatë i këtij lloji.

Ata shqyrtuan përfitimet e të ngrënit e një pjese 150 gram (një filxhan) në krahasim me gjysmë pjese 75 gram (gjysmë filxhan). Pjesëmarrësit konsumuan boronicat në formën e ngrirë.

Dr. Peter Curtis, tha: “Ne kemi gjetur se ngrënia e një filxhani boronica në ditë ka rezultuar në përmirësime të qëndrueshme në funksion të enëve të gjakut dhe ngurtësi arteriale – duke e bërë mjaft të një ndryshim për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare nga 12 deri në 15 për qind.

“Mesazhi është i thjeshtë dhe i arritshëm, konsumoni një filxhan boronica çdo ditë për të përmirësuar shëndetin kardiovaskular”./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë