Mar, Qer 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Kanceri i lëkurës – Si ta parandaloni?

Mënyra më e mirë për të parandaluar kancerin e lëkurës është mbrojtja e lëkurës nga dielli dhe burimet e tjera të rrezeve ultravjollcë (UV).

Për të mbrojtur veten nga kanceri i lëkurës:

Qëndroni në hije sa më shumë që të jetë e mundur, nga ora 10 deri në orën 16:00

Përdorni krem mbrojtës me SPF 15 ose më të lartë.

Kontrolloni rregullisht lëkurën tuaj për ndryshime

Pse duhet të mbroj lëkurën time?

Mbrojtja e lëkurës tuaj sot mund të ndihmojë parandalimin e kancerit të lëkurës më vonë në jetë. Shumica e kancerit të lëkurës shfaqet pas moshës 50 vjeç, por dëmet e lëkurës nga dielli mund të fillojnë gjatë fëmijërisë.

Marrja e hapave për të parandaluar kancerin e lëkurës mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e:

Rrudhave

Pikave në lëkurën tuaj

Dëme të tjera në lëkurën dhe sytë tuaj

Çfarë është kanceri i lëkurës?

Kanceri i lëkurës është lloji më i zakonshëm i kancerit në Shtetet e Bashkuara. Ka 3 lloje kryesore të kancerit të lëkurës:

Karcinoma e qelizave bazale

Karcinoma e qelizave squamous

Melanoma

Karcinoma e qelizave bazale dhe karcinoma e qelizave squamous quhen gjithashtu kancer i lëkurës joelanoma, dhe ato janë shumë më të zakonshme se melanoma. Melanoma është më e rrezikshmja nga këto kancere.

Kanceri i lëkurës pothuajse gjithmonë mund të shërohet kur zbulohet dhe trajtohet herët. Kjo është arsyeja pse është mirë të kontrolloni rregullisht lëkurën tuaj për ndryshime. Tregoni menjëherë mjekut ose infermieres tuaj nëse gjeni një ndryshim.

Çfarë e shkakton kancerin e lëkurës?

Rrezatimi ultraviolet (UV) nga dielli është shkaku kryesor i kancerit të lëkurës. Rrezatimi UV mund të vijë gjithashtu nga shtretërit për rrezitje, kabinat për rrezitje ose rrezet e diellit.

Merrni këto hapa të thjeshtë për të ndihmuar në parandalimin e kancerit të lëkurës:

Vishni një këmishë me mëngë të gjata dhe pantallona të gjata kur kaloni kohën jashtë. Rrobat e bëra nga pëlhura të endura janë më të mirat për bllokimin e rrezet UV

Vishni syze dielli që bllokojnë dritën UV. Kjo do të ndihmojë në mbrojtjen e syve dhe lëkurës rreth tyre nga dëmtimi i diellit

Qëndroni në hije nga ora 10:00 deri në orën 16:00

Përdorni krem mbrojtës

Kontrolloni rregullisht lëkurën tuaj. Shumica e ndryshimeve janë të padëmshme, por vetëm një mjek ose infermiere mund t’ju tregojë me siguri./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë