Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Ja pse duhet ta ushqeni foshnjën tuaj me qumësht gjiri!

Ekspertët e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) të cilët udhëhoqën kërkimin në mbarë Evropën po bëjnë thirrje për më shumë ndihmë dhe inkurajim për gratë që të ushqejnë me gji, si dhe largimin e ushqimit me qumësht të paketuar që, tha autori i lartë Dr. João Breda, mashtroi gratë duke menduar se ishte më i mirë.

“Ne duhet të shohim më shumë masa për të inkurajuar dhënien e gjirit,” tha Breda nga Zyra Evropiane e OBSH për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve Jo të Komunikuara.

“Ne kemi nevojë për më pak marketing të papërshtatshëm të qumështit të paketuar, që mund të bëjë disa nëna të besojnë se është po aq i mirë për foshnjat si qumështi i gjirit”.

Hulumtimi zbuloi se më shumë se 77% e fëmijëve në të gjithë Evropën u ushqyen me gji, por normat ndryshonin gjerësisht. Në Irlandë, 46% e nënave nuk kishin ushqyer kurrë me gji dhe në Francë, që ishte gati 34%. OBSH rekomandon që gratë të ushqehen vetëm me gji për gjashtë muaj, nëse munden.

Të dhënat vinin nga rreth 30,000 fëmijë të monitoruar si pjesë e Iniciativës së Mbikëqyrjes së Obesitetit të Fëmijërisë (WHO) (Cosi). Nisur në vitin 2007, Cosi është duke u përditësuar vazhdimisht dhe tani merr të dhëna nga rreth 40 vende për fëmijët e moshës gjashtë deri në nëntë – megjithëse jo në MB, e cila mat fëmijët në shkollë rreth katër dhe 11 vjeç.

Normat e ushqyerjes në Mbretërinë e Bashkuar janë të ulëta. Edhe pse 81% e nënave në Mbretërinë e Bashkuar fillojnë të japin gji nga gjashtë javë, është ulur përqindja, në Angli 24%, 17% në Uells dhe 13% në Irlandën e Veriut sipas të dhënave më të fundit, nga 2010, ndërsa foshnjet gjatë muajshe vetëm 1% janë me gji.

Në terma absolutë, 16.8% e fëmijëve që nuk ishin ushqyer me gji ishin të trashë, krahasuar me 13.2% të cilët ishin ushqyer me gji dhe 9.3% të fëmijëve që ushqehen me gji për gjashtë muaj ose më shumë.

Pas rregullimit të demografisë, fëmijët që nuk ishin ushqyer me gji ishin 22% më të prirur të ishin të trashë dhe ata që ishin ushqyer me gji për më pak se gjashtë muaj ishin 12% më shumë të prirur të ishin të trashë se fëmijët që u ushqyen me gji për gjashtë muaj. Mbrojtja për fëmijët që ishin ushqyer ekskluzivisht për gjashtë muaj – pa ushqime të paketuara – ishte edhe më i lartë, në 25%.

Dokumenti i OBSH-së, i paraqitur në Kongresin Evropian mbi Obesitetin në Glasgow dhe i botuar në gazetën Fakte Shëndoshje, thotë se ka një numër arsyesh që ushqyerja me gji do t’i mbrojë fëmijët nga obeziteti. Ushqimi ekskluziv me gji vonon futjen e ushqimeve të ngurta, të cilat mund të jenë të larta në energji. Ekzistojnë gjithashtu disa prova se foshnjat e ushqyer me qumësht të paketuar kanë nivele më të larta të insulinës në gjakun e tyre, të cilat mund të stimulojnë depozitimin e yndyrës./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë