Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Gjithçka që duhet të dini për fobitë

Fobia është një lloj çrregullimi i ankthit që bën që një individ të përjetojë frikë ekstreme, irracionale për një situatë, krijesë të gjallë, vend ose objekt.

Një fobi është një frikë e ekzagjeruar dhe joracionale.

Shprehja “fobi” shpesh përdoret për t’iu referuar frikës nga një nxitje e veçantë. Sidoqoftë, ekzistojnë tre lloje fobie të njohura nga Shoqata Psikiatrike Amerikane (APA):

Fobi specifike: Kjo është një frikë e fortë, iracionale nga një provëz specifike.

Fobi sociale, ose ankthi shoqëror: Kjo është një frikë e thellë e poshtërimit nga publikut si dhe e veçimit  apo gjykimit nga të tjerët në një situatë shoqërore. Ideja e tubimeve të mëdha sociale është e tmerrshme për dikë me ankth shoqëror. Nuk është njësoj si drojë.

Agorafobia: Kjo është një frikë nga situatat nga të cilat do të ishte e vështirë të shpëtonte nëse një person do të përjetonte panik ekstrem, si të qenit në një ashensor ose të qenit jashtë shtëpisë.

Zakonisht është keqkuptuar si frikë nga hapësirat e hapura, por gjithashtu mund të zbatohet për t’u mbyllur në një hapësirë ​​të vogël, të tillë si ashensor, ose duke qenë në transport publik. Njerëzit me agorafobi kanë një rrezik të rritur të çrregullimit të panikut.

Një fobi bëhet e diagnostikueshme kur një person fillon të organizojë jetën e tyre përreth duke shmangur shkakun e frikës së tyre. Kjo është më e rëndë sesa një reagim normal frike. Njerëzit me fobi kanë një nevojë të madhe për të shmangur çdo gjë që shkakton ankthin e tyre.

Një person me fobi përjeton simptomat e mëposhtme, të cilat janë të zakonshme në shumicën e fobive:

 • një ndjesi e ankthit të pakontrollueshëm kur dikush ekspozohet ndaj burimit të frikës
 • një ndjenjë se burimi i asaj frike duhet të shmanget me çdo kusht
 • duke mos qenë në gjendje të funksionojë siç duhet kur i ekspozohet shkakut
 • pranimi se frika është iracionale, e paarsyeshme dhe e ekzagjeruar, e kombinuar me paaftësinë për të kontrolluar ndjenjat.

Një person ka të ngjarë të përjetojë ndjenja paniku dhe ankthi intensiv kur i ekspozohet objektit të fobisë së tyre. Efektet fizike të këtyre ndjesive mund të përfshijnë:

 • djersitje
 • frymëmarrje anormale
 • rrahje zemre e përshpejtuar
 • dridhje
 • të dridhura
 • një ndjesi mbytjeje
 • dhimbje në gjoks ose shtrëngim
 • fluturat në stomak
 • konfuzion dhe çorientim
 • të përziera
 • marramendje
 • dhimbje koke.

Një ndjenjë ankthi mund të prodhohet thjesht duke menduar për objektin e fobisë. Në fëmijët më të vegjël, prindërit mund të vërejnë se ata qajnë, bëhen shumë të rreptë ose përpiqen të fshihen pas këmbëve të një prindi ose një objekti.

Fobitë specifike më të zakonshme janë:

Klaustrofobia: Frika nga të qenit në hapësira të kufizuara dhe të mbyllura

Aerofobia: Frika nga fluturimi

Arachnophobia: Frika nga merimangat

Fobia e drejtimit: Frika nga drejtimi i një makine

Emetofobia: Frika nga të vjellat

Eritrofobia: Frika nga skuqja

Hypochondria: Frika nga sëmurja

Zoofobia: Frika nga kafshët

Aquaphobia: Frika nga uji

Akrofobia: Frika nga lartësitë

Fobi e gjakut, dëmtimi dhe injeksioni (BII): Frika nga dëmtimet që përfshijnë gjak

Escalaphobia: Frika nga shkallët lëvizëse

Fobia e tunelit: Frika nga tunelet

Njerëzit mund të zhvillojnë një fobi të pothuajse çdo gjëje. Gjithashtu, ndërsa shoqëria ndryshon, lista e fobive të mundshme ndryshon. Për shembull, nomofobia është frika e të qënit pa një celular ose kompjuter./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë