Enj, Maj 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Gjërat që duhet të dini për fibromialgjinë

Fibromialgjia që prek 2% deri në 4% të popullsisë, është një lloj i sindromës e cila shkakton dhimbje të muskujve dhe lodhje. Njerëzit të cilët vuajnë nga kjo sindromë zakonishtë përjetojnë dhimbje kronike. Disa zona të çuajtura “pika të ndjeshme” mund të shkaktojnë posaçërisht shumë dhimbje kur i shtypim apo shtrëngojmë ato. 

Është një gjendje, e cila shihet më shpesh tek gratë sesa burrat. Nuk ka asnjë test specifik për këtë gjendje, kështu që mund të marrë kohë që të diagnostikohet siç duhet.

Sidoqoftë, mjekët që diagnostikojnë fibromialgjinë ndonjëherë kërkojnë pika specifike të dhimbjes (pjesën e përparme të qafës, vitheve dhe gjunjëve) që mund të sinjalizojnë se keni çrregullim. Në të kaluarën, nëse do të kishit dhimbje në 11 nga 18 pika të njohura nga Kolegji Amerikan i Reumatologjisë, do të konsiderohej se keni fibromialgji. Tani, mjekët kërkojnë më shumë për dhimbje të përhapura të shoqëruara nga probleme me gjumin dhe kujtesën. Pasi të diagnostikohen, ilaçe të caktuara dhe trajtime mund të ndihmojnë në administrimin e simptomave dhe të bëjnë më të lehtë jetesën me dhimbje kronike.

Më poshtë mund të shihni një listë gjërash që duhet të dini në lidhje me këtë sëmundje:

Fakti 1: Rreth 2-4% të njerëzve mendohet se kanë fibromialgji

Fakti 2: Fibromialgjia është më e zakonshme tek gratë sesa burrat

Fakti 3: Simptomat përfshijnë dhimbje të gjerë të trupit dhe butësi për të paktën tre muaj

Fakti 4: Fibromialgjia gjithashtu mund të shkaktojë lodhje ose probleme të të menduarit

Fakti 5: Nuk ka asnjë provë për fibromialgjinë, dhe mjekët duhet të përjashtojnë shkaqe të tjera

Fakti 6: Ulja e stresit, stërvitja dhe gjumi mund të ndihmojnë

Fakti 7: Ilaçet mund të kurojnë simptomat, por nuk ka kurë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë