Mar, Qer 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Fakte habitëse mbi kolesterolin!

Kolesteroli është një substancë yndyrore si dyll dhe pjesërisht i nevojshëm për trupin e njeriut. Pa të asnjë individ nuk mund të jetojë. Është i nevojshëm për qelizat, nervat dhe prodhimin e hormoneve.

Nuk ka minimum për kolesterolin dietik

Mëlçia e bën të mjaftueshme për të plotësuar nevojat e trupit. Veganët nuk hanë kolesterol dhe prapë janë mirë. Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, ju duhet të konsumoni më pak se 300 mg kolesterol në ditë nëse keni sëmundje të zemrës ose kolesterol të lartë LDL (“të keq”).

Kolesteroli i lartë mund të jetë i trashëguar

Faktorët gjenetikë janë shkaku më i zakonshëm i niveleve të larta të LDL (kolesterolit “të keq”) dhe triglicerideve.

Edhe fëmijët mund të kenë kolesterol të lartë

Ndërtimi i pllakave në arterie fillon në fëmijëri dhe përparon në moshë madhore. NIH rekomandon që të gjithë fëmijët të kontrollohen rregullisht në moshën 10 vjeçare. Nëse fëmija juaj ka faktorë të rrezikut të sëmundjes së zemrës, mjeku mund të sugjerojë shqyrtimin e mëhershëm.

Yndyrnat e ngopura kanë shumë rëndësi

Konsumimi i kolesterolit dietik rrit kolesterolin në gjak, por jo pothuajse aq sa marrja e yndyrës së ngopur. Të dy yndyrna të ngopura dhe kolesteroli dietik gjenden në ushqimet e kafshëve të tilla si mishi,  dhe produkte të qumështit.

Edhe humbja modeste e peshës mund të përmirësojë nivelet e kolesterolit …

Nëse jeni mbipeshë, punoni drejt humbjes së 5 deri në 10 përqind të peshës totale të trupit tuaj. Kjo do të ndikojë në të mirë të shëndetit tuaj./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë