Mër, Nën 29, 2023
Banner Top
Banner Top
Ethet – Mitet kundrejt fakteve

Shumë prindër kanë besime të rreme (mit) rreth etheve. Ata mendojnë se ethet do të dëmtojnë fëmijën e tyre. Ata shqetësohen dhe humbasin gjumin kur fëmija i tyre ka ethe. Kjo quhet fobi e etheve. Në të vërtetë, ethet janë të padëmshme dhe shpesh janë të dobishme.

 Lërini këto fakte që t’ju ndihmojnë të kuptoni më mirë ethet.

Mit: Fëmija im është i ngrohtë, kështu që ka ethe.

FAKT: Fëmijët mund të ndjehen të ngrohtë për shumë arsye. Shembujt po luajnë fort, duke qarë, duke u larguar nga një shtrat i ngrohtë ose moti i nxehtë. Temperatura e tyre e lëkurës duhet të kthehet në normale në rreth 20 minuta. Rreth 80% e fëmijëve që sëmuren dhe ndihen të ngrohtë kanë ethe. Nëse dëshironi të jeni i sigurt, matni temperaturën.

Mit: Të gjitha ethet janë të këqija për fëmijët.

FAKT: Temperatura ndihmon trupin të luftojë infeksionin. Fijet normale ndërmjet 100 ° dhe 104 ° F (37.8 ° – 40 ° C) janë të mira për fëmijët e sëmurë.

Mit: Temperatura mbi 104 ° F (40 ° C) është e rrezikshme. Ajo mund të shkaktojë dëme në tru.

FAKT: Ethet me infeksione nuk shkaktojnë dëme të trurit. Vetëm temperaturat mbi 108 ° F (42 ° C) mund të shkaktojnë dëme në tru. Është shumë e rrallë që temperatura e trupit të rritet në këtë nivel të lartë. Kjo ndodh vetëm nëse temperatura e ajrit është shumë e lartë. Një shembull është një fëmijë i lënë në një makinë të mbyllur gjatë motit të nxehtë.

Mit: Të gjitha ethet duhet të trajtohen me ilaçe të etheve.

FAKT: Ethet duhet të trajtohen vetëm nëse shkaktojnë siklet (e bën fëmijën tuaj të ndihet keq). Shumica e etheve nuk shkaktojnë shqetësim derisa të shkojnë më lart se 102 ° ose 103 ° F (39 ° ose 39.5 ° C).

Mit: Pa trajtim, ethet do të vazhdojnë të rriten.

FAKT: E gabuar, sepse truri e di kur trupi është shumë i nxehtë. Shumica e etheve nga infeksioni nuk shkojnë mbi 103 ° ose 104 ° F (39.5 ° – 40 ° C). Ata rrallë shkojnë në 105 ° ose 106 ° F (40.6 ° ose 41.1 ° C). Ndërsa këto janë “ethe” të larta, ato gjithashtu janë të padëmshme.

Mit: Me trajtim, ethet duhet të ulen në normale.

FAK: Me trajtim, shumica e etheve zbresin 2 ° ose 3 ° F (1 ° ose 1.5 ° C).

Mit: Pasi ethet të zbresin me ilaçe, duhet të qëndrojnë poshtë.

FAKT: Është normale që ethet me infeksionet më virale të zgjasin 2 ose 3 ditë. Ethet do të largohen dhe nuk do të kthehen sapo trupi ta mbizotërojë virusin. Më shpesh, kjo është dita 3 ose 4.

Mit: Nëse ethet janë të larta, shkaku është serioz.

FAKT: Nëse ethet janë të larta, shkaku mund ose nuk mund të jetë serioz. Nëse fëmija juaj duket shumë i sëmurë, shkaku ka më shumë gjasa të jetë serioz.

Mit: Numri i saktë i temperaturës është shumë i rëndësishëm.

FAKT: Si duket fëmija juaj dhe vepron është e rëndësishme. Numri i saktë i temperaturës nuk është.

Mit: Temperaturat orale ndërmjet 98.7 ° dhe 100 ° F (37.1 ° deri 37.8 ° C) janë ethe të ulëta.

FAKT: Këto temperatura janë normale. Ndryshimet normale të trupit ndryshojnë gjatë gjithë ditës. Ajo kulmon në pasditen e vonë dhe në mbrëmje. Një ethe e vërtetë e keqe është nga 100 ° F në 102 ° F (37.8 ° – 39 ° C)./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë