Die, Maj 9, 2021
Banner Top
Banner Top
Ëndrrat stresuese –  Pse i shohim dhe si t’i parandalojmë

Ka shumë fusha të gjumit që shkenca dhe mjekësia mund t’i kuptojnë dhe shpjegojnë. Por ëndrrat janë një territor krejtësisht i ndryshëm, pasi pyetja “pse ëndërrojmë” mbetet kryesisht pa përgjigje.

Ëndërrimi i gjallë dhe i shpeshtë shpesh është lënë i hapur për interpretim përmes gjërave siç janë fjalorët e ëndrrave dhe diskutimi me miqtë. Ëndrra të mbartura nga ankthi janë zakonisht një flamur i kuq për stresin e jetës së vërtetë dhe rolin që luan në trupin tuaj. Nëse vazhdimisht zgjoheni në panic dhe me një djersë të ftohtë gjatë një ëndrre, është koha të kontrolloni stresin tuaj.

Stresi: Ne të gjithë e kemi atë, por nuk ka pse të na kontrollojë

Stresi është një tension emocional, fizik ose mendor që vjen nga diçka që është jashtë nesh. Disa nga stresorët më të mëdhenj ose ngjarjet stresuese të jetës përfshijnë lëvizjen në një vend të ri, ndryshimin e roleve në shkollë ose punë, çështje marrëdhënieje ose humbjen e një anëtari të familjes. Stresi mund të shkaktojë vështirësi në gjumë, përfshirë pagjumësinë. Kjo ndikon në cilësinë e pushimit. Stresi gjithashtu mund të shkaktojë hiperarousal, i cili mund të prishë ekuilibrin midis gjumit dhe zgjimit.

Të qenit i stresuar shoqërohet me gjumë të dobët në përgjithësi dhe mund të shkaktojë ëndrra më të shpeshta. Pra, nuk është e pazakontë të përjetoni një ëndërr shqetësuese përpara një ngjarjeje të madhe si një intervistë pune, një provimi ose një takimi të rëndësishëm.

Dhe megjithëse ka një hulumtim të kufizuar për kontrollimin e përmbajtjes së ëndrrave, ëndrrat e ankthit në përgjithësi mund të jenë rezultat i stresit të shtuar gjatë jetës sonë të përditshme. Stresi ditor mund të rrisë shpeshtësinë e këtyre ëndrrave.

Lajmi i mirë? Ju keni një kontroll të madh mbi stresin tuaj. Nëse mësoni të menaxhoni më mirë stresin, do të zvogëloni ëndrrat e ankthit dhe do të përmirësoni gjumin tuaj.

Këtu janë katër strategji të thjeshta për të ndihmuar mendjen dhe trupin tuaj të pushojnë para se të flini:

Kaloni kohë në shtrat pak para gjumit: Kjo është një periudhë kohe që lejon proceset e aktivizimit në tru të pushojnë dhe të lejojnë që sistemi juaj i gjumit të aktivizohet. Në përgjithësi është një rregull i mirë për të filluar rreth një orë para gjumit. Gjatë kësaj kohe, angazhohuni në aktivitete relaksuese që ju pëlqejnë të lexoni ose të dëgjoni muzikë.

Programi “kohë shqetësimi”: Nëse e keni të vështirë të kontrolloni shqetësimin tuaj para gjumit, caktimi i një kohe specifike kur ju lejohet të shqetësoheni mund të ndihmojë. Gjeni një kohë që është e përshtatshme për ju dhe shkruani shqetësimet tuaja. Kufizoni kohën në një sasi specifike. Për shembull, mund të planifikoni 15 minuta në mbrëmje, përpara shfaqjes suaj të preferuar televizive.

Mendoni dhomën tuaj të gjumit si një vend vetëm për gjumë, seks dhe aktivitete të këndshme: Mundohuni të kufizoni kohën që kaloni në shtrat duke u shqetësuar. Nëse e gjeni veten të shtrirë zgjuar e të stresuar, lini dhomën e gjumit dhe kaloni kohë në një dhomë tjetër derisa të ndjeheni të përgjumur.

Praktikoni teknikat e relaksimit: Ka mënyra të tjera për t’u çlodhur ndërsa përgatiteni për shtrat, siç janë ushtrimet e frymëmarrjes dhe lëvizjet progresive të relaksimit të muskujve. Këto teknika mund të jenë disa nga aspektet më kritike të menaxhimit të stresit dhe ju mund t’i përdorni ato afër gjumit ose gjatë gjithë ditës.

Meqenëse ëndrrat natyrisht nuk janë të matshme, nuk ka përgjigje të vërtetë çfarë kuptimi kanë ato në jetën tonë të përditshme. Por ne e dimë që në përgjithësi kemi kontroll mbi stresin e përditshëm, i cili mund të shkaktojë ëndrra të çuditshme ose të veshura me ankth. Mësoni të kontrolloni dhe të menaxhoni stresin tuaj ë, e që është mbrojtja juaj më e mirë për t’ju ndihmuar të flini paqësisht./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë