Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
E thonë ekspertët: Njerëzit e vetmuar janë më të rrezikuar ndaj problemeve shëndetësore

“Vetmia është një epidemi,” thotë psikologu Amy Sullivan, PsyD. 

Si e dëmton vetmia shëndetin?

Ndjenja e vetmisë është një përvojë e pakëndshme që mund të ketë gjithashtu pasoja shëndetësore afatgjata.

“Ne e dimë qartë se pirja e duhanit dhe mbipesha janë të lidhura me sëmundje kronike,” thotë Dr. Sullivan. 

“Por unë mendoj për vetminë si një tjetër faktor rreziku për gjendjet kronike shëndetësore.”

Dr Sullivan thekson se vetmia nuk është e njëjta gjë me izolimin shoqëror. Është më shumë rreth asaj se si e perceptoni nivelin tuaj të lidhjes me të tjerët.

Shkencëtarët thonë se vetmia dhe izolimi ndikojnë në vetë-efikasitetin, zvogëlojnë aktivitetin fizik dhe rrisin rrezikun e rritjes së përdorimit të cigareve dhe alkoolit.

“Kur jeni duke përjetuar vetminë, niveli juaj i kortizolit, një hormon stresi rritet”, thotë ajo.

 “Kortizoli mund të dëmtojë performancën njohëse, të kompromentojë sistemin imunitar dhe të rrisë rrezikun tuaj për probleme vaskulare, inflamacion dhe sëmundje të zemrës.”

Vetmia është gjithashtu një faktor rreziku për probleme më serioze të shëndetit mendor si depresioni dhe ankthi.

Së fundi, në përputhje me rëndësinë e kujdesit të përgjithshëm shëndetësor të pacientëve me theks të veçantë në parandalimin dhe mbikëqyrjen, një hulumtim shtesë mund të ndihmojë në identifikimin e statusit social të pacientëve.

E rëndësishme është që të moshuarit posaqërisht të jenë aktivë duke shikuar TV, duke lexuar apo duke ecur në natyrë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë