Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
Djemtë dhe puberteti!


Shumë ndryshime ndodhin kur rriteni, sidomos kur arrini pubertetin, emri për kohën kur trupi juaj fillon të zhvillohet dhe të ndryshojë.

Por si e dinë djemtë se po rriten në meshkuj?

Për një djalë, nuk ka vetëm një ngjarje apo shenjë që ju po rriteni. Ka shumë prej tyre, duke përfshirë ndryshimin e zërit dhe rritjen e trupit. Shumica e djemve fillojnë pubertetin mes moshave 9 dhe 14. Por mbani në mend se puberteti fillon kur trupi i një djali është gati dhe të gjithë rriten me ritmin e tij.

Këtu janë disa nga pyetjet që kanë djemtë:

Pse vajzat janë më të gjata se mua?

Ju mund të keni vënë re se disa nga vajzat që njihni janë më të gjata se djemtë. Por ndoshta keni vënë re se nga të rriturit që njihni, shumica e njerëzve janë më të gjatë se gratë. Çfarë po ndodh?

E pra, vajzat fillojnë të fillojnë kokën në pubertet – dhe rriten më lart – sepse zakonisht i fillojnë këto ndryshime mes moshës 8 dhe 13. Shumica e djemve, nga ana tjetër, nuk fillojnë deri në moshën 9 dhe 14. Pra, prandaj vajzat shpesh janë më të larta se djemtë gjatë asaj kohe.

Shumica e djemve mund të arrijnë deri – dhe madje të rriten më lart se vajzat. Por është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend se gjenetika juaj luan një rol në lartësi. Pra, nëse nëna juaj dhe babai janë të gjatë, ka më shumë gjasa të jesh i gjatë. Dhe nëse mami dhe babai yt janë pak të shkurtër, mund të jeni edhe të shkurtër. Por asgjë nuk është e përcaktuar.

Ju duhet të prisni dhe të shihni se si del, por gjithashtu mund të flisni me një mjek nëse jeni i shqetësuar. Mos harroni – jo çdo mashkull i rritur është i gjatë. Shumë burra që konsiderohen “të shkurtër” kanë kaluar karriera në filma, ushtri, madje edhe basketboll profesional!

Kur do të ndërtoj muskujt?

Gjatë pubertetit, disa djem mund të shqetësohen për trupat e tyre pasi të shohin se si duken disa nga miqtë e tyre. Për shembull, shumë djem janë të shqetësuar për muskujt e tyre. Ju mund të keni vënë re se disa djem fillojnë të ndërtojnë muskujt e gjoksit (të quajtur muskujt pectoralis ose pecs për të shkurtër). Të tjerë mund të kenë shpatullat e gjera (deltoidet, apo deltat për të shkurtër).  Mos harroni se puberteti ndodhë në orarin e vet, kështu që nuk ka nxitim nëse jeni pak më ngadalë për të zhvilluar muskujt.

Nëse mjeku juaj rekomandon peshëngritje, këtu janë disa këshilla:

Angazhoni trajner të kualifikuar të iu mbikëqyrë. Është e mençur që dikush të të tregojë mënyrën e duhur për të ngritur pesha. Kjo do t’ju ndihmojë të fitoni forcë dhe të parandaloni dëmtimin.

Përdorni pesha më të lehta. Trajneri mund të rekomandojë shumën e duhur. Heqja e peshave të rënda mund të shkaktojë dëmtime dhe pastaj duhet të prisni derisa të shëroheni para se të mund të punoni përsëri.

Pushoni – Le të ketë një pushim të paktën për çdo ditë tjetër./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë