Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Për prindërit: Çfarë duhet të presësh kur fëmija yt vije deri tek puberteti?

Puberteti është koha në jetë kur trupi i një personi të ri bëhet i pjekur seksualisht. Kjo përfshin shumë ndryshime në trupin e tij ose të saj. Për vajzat, puberteti zakonisht fillon rreth moshës 11 vjeçare, por mund të fillojë që në moshën 6 ose 7 vjeçare. Për djemtë, puberteti fillon rreth moshës 12 vjeç. Mund të fillojë sa më shpejt që të jetë mosha 9. Puberteti është një proces.i cili ndodh për disa vite. Shumica e vajzave përfundojnë moshën e pjekurisë sipas moshës 14.vjeçare.  Shumica e djemve përfundojnë moshën e pjekurisë në moshën 15 ose 16 vjeç.

Rruga për përmirësimin e mirëqenies
Ju mund të ndihmoni fëmijën tuaj të kalojë përmes përvojës duke folur pozitivisht për ndryshimet: 
·         Tregoni fëmijës tuaj se ndryshimet janë normale.
·         Ofroni ndihmë fëmijës tuaj gjatë rrugës. Kjo mund të përfshijë ndihmën që ai ose ajo të mësojë të përdorë deodorantin ose blerjen e produkteve të higjienës femërore për vajzat.
·         Vazhdoni të bisedoni me fëmijën tuaj. Nëse keni nevojë për ndihmë ose mendoni që fëmija juaj ka nevojë për këshilla, bisedoni me mjekun tuaj.
Ndjekja e hapave të pubertetit:
Vajzat:
·         Shenja e parë e pubertetit në shumicën e vajzave është zhvillimi i gjirit.
·         Flokët fillojnë të rriten në zonën pubike.
·         Flokët fillojnë të rriten në sqetull dhe në këmbë.
·         Mund të ketë  puçrra fytyre.
·         Një vajzë fillon periudhën e saj.
Djemtë:
·         Shenja e parë e pubertetit në shumicën e djemve është një rritje në madhësinë e testiseve dhe penisit.
·         Flokët fillojnë të rriten në zonën pubike dhe nën sqetull.
·         Një sasi e vogël e indit të gjirit zhvillohet.
·         Zëri thellohet.
·         Muskujt forcohen.
·         Mund të ketë puçrra fytyre.
·         Shfaqen flokët e fytyrës.
Jo të gjithë fëmijët ndjekin të njëjtin model të zhvillimit seksual. Disa vajza zhvillojnë gjinj në një moshë shumë të re, por nuk kanë shenja të tjera të zhvillimit seksual. Disa fëmijë kanë qime pubike dhe sqetull para se të tregojnë shenja të tjera të rritjes seksuale. Këto ndryshime në model janë të zakonshme. Sidoqoftë, është mirë që fëmija juaj të kryejë një kontroll me mjekun e tij ose të saj një herë në vit, ndërsa ai ose ajo rritet. Kjo i jep mjekut tuaj një shans për të gjetur ndryshimet. Gjithashtu, ju jep edhe fëmijës tuaj mundësinë për të bërë pyetje.
Gjërat që duhen marrë në konsideratë
Pjesën më të madhe të kohës, puberteti ndjek të njëjtat mosha. Megjithatë, ka një gjë të tillë si puberteti i parakohshëm (fillim i hershëm) dhe puberteti i vonuar.
Puberteti i parakohshëm:
·         Në shumicën e rasteve, puberteti i hershëm është vetëm një ndryshim i pubertetit normal. Në disa raste, mund të ketë një arsye mjekësore për të.
·         Bisedoni me një mjek kur një vajzë e re zhvillon gjinjtë dhe qimet pubike para moshës 7 ose 8 vjeç.
·         Bisedoni me një mjek nëse një djalë i ri ka një rritje në madhësinë e penisit ose penisit përpara moshës 9 vjeçare.
Puberteti i vonuar: Ndonjëherë, puberteti i vonuar shkaktohet nga një arsye mjekësore. Për shembull, kequshqyerja (nuk hahet mjaftueshëm llojet e duhura të ushqimit) mund të shkaktojë pubertetin e vonuar. Si puberteti i hershëm ashtu dhe i voni mund të zhvillohen në familje.
Puberteti mund të jetë vonë tek vajzat që kanë këto shenja:
·         Asnjë zhvillim i indit të gjirit gjatë moshës 14 vjeç.
·         Nuk ka periudha për 5 vjet ose më shumë pas paraqitjes së parë të indit të gjirit.
Puberteti mund të jetë vonë për djemtë që kanë këto shenja:
·         Nuk ka zhvillim të testisit gjatë moshës 14 vjeç.
·         Zhvillimi i organeve mashkullore nuk është i plotë 5 vjet pasi ata së pari tregojnë shenja zhvillimi.
Bisedoni me mjekun e fëmijës suaj për shkaqet e mundshme për ndryshimin e modelit të pubertetit. Mjeku juaj mund të bëjë një provim fizik. Ai ose ajo mund të dyshojë për një shkak për  ndryshimin e pubertetit dhe të urdhërojë disa teste, duke përfshirë:
·         Testet e gjakut për të kontrolluar nivelet e hormoneve.
·         Një CT ose MRI (Imazhe) të  kokës për të kërkuar një tumor ose dëmtim të trurit.
·         Studimet e kromozomeve (gjeneve).
Ndonjëherë shkaku nuk mund të gjendet edhe pas disa testimeve. Kur nuk gjendet asnjë shkak, nuk nevojitet trajtim. Në disa fëmijë, një shkak mjekësor gjendet dhe trajtohet. Për shembull, nëse arsyeja për pubertetin e vonshëm është mungesa e hormoneve, medikamentet e hormoneve mund të ndihmojnë./Familja Jonë
 
 
Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë