Mër, Shk 21, 2024
Banner Top
Banner Top
Dëshironi të jetoni më gjatë? Ja çfarë duhet të bëni

Mendoni se jeta është e shkëlqyeshme dhe prisni që ajo të vazhdojë? Ju mund të keni një shans të mirë për të arritur në një pleqëri të mirë, sugjeron një studim i ri.

Studimi zbuloi se njerëzit optimistë kanë tendencë të jetojnë më gjatë se ata me një pamje më pak pozitive për botën.

Ky përfundim vjen nga një studim i më shumë se 69,000 femra të moshës 58 deri në 86 vjeç, dhe më shumë se 1.400 meshkuj të moshës 41 deri 90 vjeç, të cilët u ndoqën nga 10 deri në 30 vjet. Në fillim të studimit, pjesëmarrësit (të cilët ishin të gjithë në SH.B.A.) iu përgjigjën pyetjeve për të vlerësuar se sa optimistë ishin, të tilla si “në përgjithësi, unë pres që më shumë gjëra të mira të më ndodhin sesa të këqija”.

Studimi zbuloi se pjesëmarrësit që raportuan nivelet më të larta të optimizmit ishin 50% në 70% më të predispozuar të jetonin në moshën 85 vjeç e tutje, krahasuar me ata që raportuan nivel më të ulët të optimizmit. Për më tepër, njerëzit më optimistë kishin jetëgjatësi që ishin rreth 11% deri 15% më gjatë, mesatarisht, sesa njerëzit më pak optimistë.

Gjetjet erdhën edhe pasi studiuesit morën parasysh faktorë që mund të ndikojnë, duke përfshirë nëse pjesëmarrësit kishin kushte shëndetësore siç janë sëmundja e zemrës ose kanceri, ose nëse ata kishin përvojë depresioni.

Studiuesit vërejnë se lidhja e gjetur në studimin e ri nuk ishte e fortë kur ata morën parasysh sjellje të caktuara shëndetësore, duke përfshirë zakonet e pirjes së duhanit, përdorimin e alkoolit, nivelet e ushtrimeve dhe dietën. Kjo sugjeron që këto sjellje, pjesërisht, mund të shpjegojnë lidhjen.

Me fjalë të tjera “optimizmi mund të nxisë zakone të shëndetit dhe të forcojë rezistencën ndaj impulseve jo të shëndetshme”, kanë shkruar autorët. Njerëzit optimistë gjithashtu mund të shërohen më shpejt nga stresorët e papritur dhe mund të përjetojnë përgjigje më pak ekstreme emocionuese pas stresorëve të tillë, thanë ata.

Disa studime sugjerojnë që ndërhyrjet siç janë ushtrimet e shkrimit të shkurtër, meditimi ose disa lloje të terapisë së bisedës mund të ndihmojnë në rritjen e optimizmit të njerëzve. Sidoqoftë, më shumë studime janë të nevojshme për të parë nëse përmirësimet në optimizëm qojnë  në një shëndet më të mirë për një periudhë afatshkurtër dhe afatgjatë, përfunduan autorët./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë