Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Çka është epilepsia?

Epilepsia është një gjendje kronike që karakterizohet nga sulme të përsëritura që mund të shkojnë nga humbje të shkurtra të vëmendjes ose kërcime të muskujve deri në konvulsione të rënda dhe të zgjatura. Më shumë se 50 milion njerëz në të gjithë botën kanë epilepsi, dhe 80% e atyre njerëzve jetojnë në rajone në zhvillim, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vlerësojnë se 3.4 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë epilepsi aktive. Ndërsa simptomat e epilepsisë mund të ndryshojnë në mesin e rasteve, çrregullimi gjithmonë shkakton sulme epileptike, të cilat janë periudha të një veprimtarie të papritur elektrike të parregullt në tru që mund të ndikojë në sjelljen e një personi.

Epilepsia klasifikohet në katër kategori, tha Dr. Jacqueline French, një neurologe.

 Epilepsia idiopatike (e quajtur edhe epilepsi primare ose intrinsike) nuk është e lidhur me sëmundje të tjera neurologjike, dhe nuk ka ndonjë shkak të njohur përveç mundësisht një gjenetik. Ky lloj epilepsie përbën një të tretën e të gjitha rasteve.

Epilepsia e përvetësuar (ose sekondare) mund të lindë nga komplikimet prenatale, dëmtimi traumatik i trurit, goditja, tumori dhe sëmundjet cerebrovaskulare.

Brenda secilës nga këto dy kategori, ekziston epilepsi e përgjithësuar, ose e përzier, e cila përfshin paqëndrueshmëri elektrike në shumë zona të trurit; dhe epilepsia fokale, në të cilën paqëndrueshmëria kufizohet në një zonë të trurit.

Lloje të ndryshme të sulmeve janë të zakonshme për secilën kategori të epilepsisë, sipas CDC.

Në secilin rast, simptomat epileptike ndodhin sepse sinjalizimi normal midis neuroneve (qelizave nervore në tru) është ndërprerë. Kjo mund të jetë për shkak të anomalive në instalime elektrike në tru, një çekuilibër i kimikateve sinjalizuese nervore të quajtura neurotransmetues ose një kombinim i të dyve. Lobi i përkohshëm i trurit është i njohur për të funksionuar ndryshe në njerëzit me epilepsi në krahasim me individë të shëndetshëm, duke sugjeruar se ai luan një rol në këtë gjendje, tha Dr.

Epilepsia mund të zhvillohet në çdo pikë gjatë jetës së një personi, dhe ndonjëherë mund të duhen vite pas një dëmtimi në tru për të treguar shenja të epilepsisë, tha Francez.

“Ka një përqendrim të madh nga [Instituti Kombëtar i Shëndetit] dhe të tjerët për të gjetur një mënyrë për të ndërhyrë” para se të fillojë gjendja, tha ajo, por aktualisht, nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar ose kuruar plotësisht gjendjen.

Kjo sëmundje ka për të sëmurin ndikim të madh në jetën e tij të përditshme, dhe kjo gjë duhet të merret parasysh gjatë mjekimit të saj./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë