Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
Çka është artriti reaktiv?

Artriti reaktiv është dhimbje dhe ënjtje e përbashkët e shkaktuar nga një infeksion në një pjesë të trupit tuaj – më shpesh në zorrë, organe gjenitale ose traktin urinar.

Artriti reaktiv zakonisht prek gjunjët dhe nyjet e këmbëve. Inflamacioni gjithashtu mund të ndikojë në sytë tuaj, lëkurën dhe uretrën.

Artriti reaktiv nuk është i zakonshëm. Për shumicën e njerëzve, shenjat dhe simptomat vijnë dhe shkojnë, duke u zhdukur përfundimisht brenda 12 muajve.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e artritit reaktiv zakonisht fillojnë një deri në katër javë pas ekspozimit ndaj infeksionit.

Ato mund të përfshijnë:

Dhimbje dhe ngurtësi

Dhimbja e përbashkët e lidhur me artritin reaktiv zakonisht ndodh në gjunjë dhe këmbë.

Inflamacion të syve

Shumë njerëz që kanë artrit reaktiv gjithashtu preken nga inflamacioni i syrit (konjuktivit).

Probleme urinare

Mund të ndodhë që frekuenca e rritur dhe sikleti gjatë urinimit të shkaktojnë inflamacionin e gjëndrës së prostatës ose të qafës së mitrës.

Inflamacion i indeve të buta

Kjo mund të përfshijë muskujt dhe ligamentet

Problemet e lëkurës

Artriti reaktiv mund të ndikojë në lëkurën tuaj në mënyra të ndryshme, duke përfshirë skuqje të lëkurës në shputën tuaj.

Nëse këto dhimbje nuk kalojnë fare, atëherë konsultohuni me mjekun tuaj.

Artriti reaktiv nuk është ngjitës. Megjithatë, bakteret që e shkaktojnë atë mund të transmetohen seksualisht ose në ushqim të kontaminuar. Vetëm disa nga njerëzit që janë të ekspozuar ndaj këtyre baktereve preken nga kjo sëmundje.

Faktorët gjenetikë duket se luajnë një rol në atë se sa keni gjasa të zhvilloni artrit reaktiv. Megjithëse nuk mund ta ndryshoni përbërjen tuaj gjenetike, mund të zvogëloni ekspozimin ndaj baktereve që mund të çojnë në artrit reaktiv.

Sigurohuni që ushqimi juaj të ruhet në temperaturat e duhura dhe të jetë gatuar siç duhet për t’ju ndihmuar të shmangni bakteret. Disa infeksione seksualisht të transmetueshme gjithashtu mund të shkaktojnë artrit reaktiv. Përdorimi i prezervativëve mund të ulë rrezikun./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë