Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Çka është anti-dnase B?

Shkruar nga: Dr.Valbona Blaku, Specialiste e Mjekësisë Familjare

Anti-DNase B (antitrupi antideoxyribonuclease-B) është një nga më të zakonshmet e disa antitrupave që prodhohen nga sistemi imunitar i trupit në përgjigje të një infeksioni me grupin A Streptococcus (infeksioni i strepit). Testi anti-DNase B mat sasinë e këtij antitrupi në gjak. Në mënyrë tipike bëhet me ose pas një testi antistreptolizin O (ASO), një tjetër provë për zbulimin e antitrupave ndaj një antigjeni streptokoksik.

Streptokoku i Grupit A (Streptococcus pyogenes), është bakteri që shkakton strep në fyt dhe një sërë infeksionesh të tjera, përfshirë infeksionet e lëkurës (pyoderma, impetigo, celuliti). Në shumicën e rasteve, infeksionet e strepit diagnostikohen dhe trajtohen me sukses me antibiotikë. Ndonjëherë një infeksion me strep nuk shkakton simptoma të identifikueshme, shkon pa u trajtuar, ose trajtohet joefektivisht, dhe komplikimet (sekuencat), përkatësisht ethet reumatike dhe glomerulonefriti, mund të zhvillohen, veçanërisht në fëmijët e vegjël.

• Ethet reumatike jane një reagim imunitar i vonuar, në të cilin trupi prodhon antitrupa të drejtuar kundër vetvetes (autoimune). Kjo mund të shkaktojë dëme serioze në valvulat e zemrës dhe të çojë në simptoma të tilla si ënjtje dhe dhimbje në disa nyje, pezmatim të zemrës (kardit), nyjet e lëkurës, lëvizje të shpejta, të mprehta te syve ( chorea) dhe skuqje të lëkurës. Disa shenja dhe simptoma të etheve reumatike mund të përfshijnë:ethe, ajntje dhe dhimbje e përbashkët në më shumë se një nyje, veçanërisht në kyçin e këmbës, gjunjët, bërrylat dhe kyçet e dorës, ndonjëherë duke lëvizur nga një nyje në tjetrën, nodulet e vogla pa dhimbje nën lëkurëLëvizje të shpejta dhe të kota (Sydenham chorea),Skuqje e lëkurës, ndonjëherë zemra mund të bëhet e inflamuar (kardit); kjo mund të mos sjellë ndonjë simptomë, por gjithashtu mund të çojë në gulçim, palpitacione të zemrës ose dhimbje në gjoks 
• Glomerulonefriti post-streptokoksik, një gjendje që prek veshkat, mund të zhvillohet një ose dy javë pas një infeksioni me strep. Trupi juaj prodhon antitrupa për të luftuar infeksionin e strepit, por këto antitrupa eventualisht mund të depozitohen në glomeruli, të cilat janë enë të vogla të lakimit të enëve të gjakut brenda veshkave që filtrojnë vazhdimisht gjakun. Kjo mund të shkaktojë inflamacion dhe dëmtim të veshkave, duke ndikuar në funksionimin e veshkave. Disa shenja dhe simptoma të glomerulonefritit mund të përfshijnë:Lodhje, ulje e energjisë,prodhimi i më paket i urines, urina e përgjakshme dhe e nxituar, dhimbje në nyje, akumulimet e lëngjeve dhe ënjtja (edemë), presioni i lartë i gjakut .Por sidoqoftë, këto simptoma mund të shihen në kushte të tjera.
• Testi anti-DNase B mund të përdoret për të konfirmuar se një infeksion i fundit i strepit me grupin A Streptokoku është shkaku i glomerulonefritit (një formë e sëmundjes së veshkave) ose ethe reumatike. Testi mund të përdoret në lidhje me një ASO, një tjetër provë e përdorur për të zbuluar infeksione të mëparshme të strepit.Testi anti-DNase dhe ASO porositen kur keni shenja dhe simptoma që një praktikues i kujdesit shëndetësor dyshon se mund të jetë për shkak të komplikimeve të shkaktuara nga një infeksion i fundit me strep, duke përfshirë ethe reumatike dhe glomerulonefrit pas post-streptokokut. Testimi Anti-DNase B mund të kryhet dy herë, me mostra të mbledhura rreth dy javë larg. Kjo është bërë për të përcaktuar nëse niveli i antitrupave po rritet, bie ose mbetet i njëjtë.

Rezultatet e testit Anti-DNase B dhe ASO mund të interpretohen së bashku. Antitrupat Anti-DNase B dhe ASO prodhohen rreth një javë deri në një muaj pas një infeksioni me strep. Sasia e antitrupave (titrit) anti-DNase B arrin rreth 4 deri në 6 javë pas sëmundjes dhe mund të mbetet e ngritur për disa muaj. Ata zakonisht mbesin të ngritur më gjatë se titrat e antitrupave ASO.Testet negative të anti-DNase B dhe ASO ose vlerat shumë të ulëta do të thotë që nuk ka të ngjarë të keni pasur një infeksion të kohëve të fundit. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse një mostër e marrë 10-14 ditë më vonë është gjithashtu negativ. Shenjat dhe simptomat tuaja ka të ngjarë të vijnë nga një shkak tjetër përveç një infeksioni streptokoksik të kohëve të fundit.Një përqindje e vogël (10-15%) e atyre që kanë një ndërlikim të lidhur me një infeksion të fundit me strep nuk do të kenë një titer të ngritur ASO. Kjo është veçanërisht e vërtetë me glomerulonefritin që zhvillohet pas një infeksioni të së lëkurës. Sidoqoftë, këta njerëz mund të kenë një titër të ngritur anti-DNase B dhe / ose një ngritje në një antitrupë tjetër streptokoksik , siç është një ngritje e antihyaluronidase.Titrat e antitrupave të ngritur ose në rritje të anti-DNase ose ASO do të thotë që ka të ngjarë të keni pasur një infeksion të kohëve të fundit.Nëse keni shenja dhe simptoma të etheve reumatike ose glomerulonefritit, një titer i ngritur anti-DNase B dhe / ose ASO mund të ndihmojë në konfirmimin e diagnozës.Testi anti-DNase B mund të porositet së bashku me një test tjetër të antitrupave streptokoksik, siç është një antihyaluronidase, veçanërisht nëse testi ASO është negativ.Testi anti-DNase B mund të porositet më shumë se një test tjetër SI antihyaluronidase për antitrupat streptokoksik , sidomos nese testi ASO është negativ.

Për të kryer këto testime ju mund të drejtoheni tek Olive Medical & Laboratory.

Youtube

Arkiva

Kategoritë