Mar, Qer 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Cilët persona kanë nivelin më të lartë të depresionit?

Një në tetë gra të moshës së mesme në Shtetet e Bashkuara ka depresion, zbulon një raport i ri.

Kjo do të thotë që gratë e moshës 40 deri 59 vjeç kanë nivelin më të lartë të depresionit (12.3 përqind) të çdo grupi bazuar në moshën dhe gjininë në SH.B.A., sipas raportit nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Në të gjitha grupmoshat e tjera gjithashtu, gratë kishin nivele më të larta depresioni sesa burrat. Në mesin e amerikanëve të moshave 12 dhe më të vjetër, 9.5 përqind e femrave dhe 5.6 përqind e meshkujve kishin depresion të moderuar ose të rëndë gjatë periudhës së mëparshme dy javore, sipas raportit, i cili bazohet në të dhënat e mbledhura.

Depresioni është një gjendje e rëndë mjekësore që mund të ndikojë jo vetëm në gjendjen shpirtërore të njerëzve, por edhe në funksionet e tyre njohëse, siç janë përqendrimi dhe aftësitë e vendimmarrjes, madje dhe mirëqenia e tyre fizike. Simptomat mund të variojnë nga të buta në të rënda. 

Edhe pse ka mënyra të ndryshme për trajtimin e depresionit, studimet kanë treguar se një kombinim i ilaçeve dhe terapisë psikologjike mund të funksionojë më mirë për të trajtuar depresionin e rëndë. 

Sidoqoftë, shumë njerëz me depresion nuk marrin ndonjë trajtim, kanë treguar studimet. Në studim, studiuesit vlerësuan nëse pjesëmarrësit kishin depresion duke kryer intervista dhe duke pyetur në lidhje me simptomat e depresionit.

Depresioni mund të ndikojë si në zonat personale ashtu edhe ato profesionale të jetës së një personi. Në studim, gati 90 përqind e njerëzve me simptoma të rënda depresive raportuan se kishin vështirësi në shtëpi, me punë ose në aktivitetet e tyre shoqërore. Pothuajse gjysma e njerëzve që kishin depresion të butë raportuan se kishin vështirësi të tilla.

Shkalla e depresionit në përgjithësi u rrit me moshën, me 5.7 përqind të të rinjve nga mosha 12 deri në 17 raportime që kishin gjendjen, por 9.8 përqind e të rriturve të moshave 40 deri 59 vjeç thanë të njëjtën gjë. Sidoqoftë, njerëzit e moshës 60 vjeç e sipër kishin një normë më të ulët depresioni (5.4 përqind) sesa njerëzit në grupmoshat e tjera.

Këto nivele të vlerësuara të depresionit madje mund të jenë më të ulëta se nivelet aktuale. Kjo për shkak se njerëzit me depresion mund të kenë pak më shumë të ngjarë të refuzojnë të marrin pjesë në sondazhet e përdorura për raportin, thanë studiuesit./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë