Die, Maj 9, 2021
Banner Top
Banner Top
Cilët janë faktorët që e shtojnë rrezikun e infertilitetit?

Infertiliteti përkufizohet si pamundësia për të konceptuar një shtatzëni, pavarësisht marrëdhënieve seksuale të pambrojtura për të paktën një vit rresht, ose 6 muajsh në disa rrethana.

Shkaqet e infertilitetit femëror janë:

Mosha –  Gratë në fund të viteve ’30ta dhe më të vjetra janë përgjithësisht më pak pjellore sesa gratë në fillim të viteve të ’20ta.

Endometrioza

Sëmundje kronike si diabeti, lupusi, artriti, hipertensioni dhe astma

Mosbalancimi i hormonit

Faktorët e mjedisit – Këto përfshijnë pirjen e duhanit, pirjen e alkoolit dhe ekspozimin ndaj rreziqeve ose toksinave në vendin e punës.

Yndyrë e tepërt në trup ose yndyrë shumë e ulët trupore

Sëmundje seksualisht të transmetueshme

Sëmundja e tubit fallopian

Kirurgji pelvike

Anomalitë në mitër që janë të pranishme gjatë lindjes ose ndodhin më vonë në jetë

Infertiliteti nuk është vetëm problem i një gruaje.

Shkaqet e infertilitetit mashkullor janë:

Historia e prostatitit, infeksionit gjenital ose sëmundjeve seksualisht të transmetueshme

Ekspozimi ndaj rreziqeve në punë ose substancave toksike

Tym cigare ose marihuanë

Pirja e alkoolit

Ekspozimi i organeve gjenitale në temperatura të larta

Riparimi i hernies

Testet e pavendosura

Ilaçet pa recetë

Shytat pas pubertetit

Një problem gjenetik ose një problem i pranishëm gjatë lindjes (kongjenitale).

Hapi kryesor që duhet të merret në trajtimin e infertilitetit është ruajtja e një marrëdhënie të shëndoshë, të qetë dhe të përdorni komunikim të vazhdueshëm./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë