Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
Cilat janë simptomat e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme?

Sëmundjet seksualisht të transmetueshme (SST), ose infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST), përgjithësisht merren nga kontakti seksual.

Organizmat që shkaktojnë sëmundjet seksualisht të transmetueshme mund të kalojnë nga personi në person nëpërmjet gjakut, duke përfshirë marrëdhëniet seksuale apo çdo kontakt tjetër që përfshin zonën gjenitale.

Këto infeksione jo rrallë here mund të transmetohen edhe nëpërmjet rrugëve jo-seksuale:

Nga nëna tek foshnja gjatë shtatëzanisë ose lindjes,

Transfuzioneve të gjakut.

Cilat janë SST-të më të zakonshme?

SST-të më të zakonshme janë klamidia, gonorrea, virusi i herpesit simbolit tip 2 (HSV-2), virusi i imunitetit të njeriut (HIV), papilloma virusi njerëzor (HPV) dhe sifilisi.

 “Shumë nga këto STD nuk tregojnë simptoma për një kohë të gjatë,” sipas CDC “, por ato ende mund të jenë të dëmshme dhe të transmetohen gjatë seksit.”

Praktikisht të gjitha SST-të mund të transmetohen përmes seksit anal, vaginal ose oral. Për më tepër, disa SST-të mund të transmetohen edhe përmes kontaktit të ngushtë lëkurë-lëkurë, edhe nëse nuk ndodh ndonjë marrëdhënie seksuale.

Është e rëndësishme të mbani mend se SST-të mund të mos kenë simptoma. Kur shfaqen simptoma, ato mund të përfshijnë ato si më poshtë:

Plagë në zonën orale, në organet gjenitale apo zonën e rektale

Gjakderdhje vaginale e pazakontë

Urinim i dhimbshëm ose djegie gjatë urinimit

Shfaqje të nyjeve limfatike të enjtura dhe me dhimbje, veçanërisht rrëzë kofshës

Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale

Ethe

Dhimbje të fundit të barkut

Skuqje./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë