Pre, Jan 28, 2022
Banner Top
Banner Top
Cilat janë shkaqet e kapsllëkut?

Konstipacioni është një problem shumë i shpeshtë digjestiv, që e bën të vështirë për ju të keni zbrazje të zorrëve.

Shumica e njerëzve kanë zbrazje të zorrëve së paku një herë në ditë, por kjo ndryshon nga personi në person. Zakonisht quhet normale kur zbrazja e zorrëve ndodh tre herë në ditë deri në tre herë në javë. Nëse ajo është më e rrallë se tre herë në javë, atëherë ju keni konstipacion.
Disa njerëz mendojnë se kanë konstipacion pse nuk kanë zbrazje çdo ditë. Por, e përsërisim edhe njëherë, eliminimi i fecesit mund të jetë edhe tre herë në ditë ose tre herë në javë.

Cilat janë shkaqet e kontipacionit?

Kapsllëku më së shpeshti ndodh kur jashtëqitja lëviz shumë ngadalë në traktin tretës ose nuk mund të eliminohet në mënyrë efektive nga rektumi, gjë që mund të bëjë që jashtëqitja të bëhet e fortë dhe e thatë. Shkaktari më i shpeshtë i konstipacionit është mënyra joadekuate e të ushqyerit, transmeton netdoktori. Ushqimi i tepruar me karbohidrate, pijet e gazuara dhe sidomos mungesa e fibrave në ushqim sjellin më së shpeshti tek konstipacioni.
Konstipacioni kronik ka shumë shkaqe të mundshme.

Bllokimet në zorrën e trashë ose rektum
Bllokimet në zorrë ose zorrë mund të ngadalësojnë ose ndalojnë lëvizjen e jashtëqitjes. Shkaqet përfshijnë:
-Çarje të vogla në lëkurën rreth anusit (çarje anale)
-Një bllokim diku në zorrë (obstrukcion i zorrëve)
-Masa tumorale në zorrës së trashë dhe rektum
-Ngushtimi i zorrës së trashë (striktura e zorrëve)
-Masa tumorale diku në barkut që bën shtypje mbi zorrën e trashë
-Hernia i rektumit nëpër murin e pasëm të vaginës (rectocela)

Çrregullimet që përfshinjë nervat dhe muskujt përrreth zorrës së trashë dhe rektumit, si:
-Dëmtimi i nervave siç mund të ndodh nga trauma
-Skleroza multiple
-Sëmundja e Parkinsonit
-Lëndimet e palcës kurrizore
-Dobësimi i muskujve
-Dissinergjia muskulare ( mosaftësia e muskujve për kontraktim dhe relaksim)

Gjendjet të shkaktojnë ndryshime hormonale. si:
-Diabeti
-Hipotiroitizmi
-Hiperparatiroidizmi
-Shtatzënia

Përveç këtyre ekzistojnë edhe një grup i faktorëve të rrezikut:
-Mosha dhe gjinia femërore
-Dehidrimi
-Dieta që nuk përmban mjaftueshëm fibra
-Mungesa e aktivitetit fizik
-Disa medikamente si sedativët, opioidet, etj.

Si manifestohet konstipacioni?

Në fakt, konstipacioni (kapsllëku) nuk është një sëmundje, por simptomë që vjen nga shkaqë të ndryshme. Megjithatë ai ka disa shenja  karakteristike me të ciilat shoqërohet.
-Gjatë konstipacionit, fecesi (jashtëqitja) zakonisht bëhet i fortë, i thatë, i paktë në madhësi dhe bëhet i vështirë për t’u eliminuar. 
-Disa njerëz të cilët kanë kapsllëk kanë dhimbje gjatë zbrazjes së zorrës dhe shpesh duhet t’i japin zor për të nxjerrë fecesin.
-Ndjenjë sikur ka një bllokim në rektumin tuaj që parandalon lëvizjet e zorrëve.
-Ndjenjë sikur nuk mund të zbrazin komplet zorrët.
-Ndjenë e fryerjës në bark dhe dhimbje barku.
-Keni nevojë për ndihmë për të zbrazur rektumin tuaj, siç është përdorimi i duarve tuaj për të shtypur në bark.

Si mund ta parandalojmë dhe menaxhojmë konstipacionin?

-Përfshini më shumë ushqime me fibra në dietën tuaj, duke përfshirë fasulet, perimet, frutat, drithërat dhe krundet.
-Hani më pak ushqime me sasi të ulët të fibrave, siç janë ushqimet e përpunuara, dhe produktet e qumështit dhe mishit.
-Pini shumë lëngje, sidomos ujë.
-Qëndroni sa më aktiv që të jetë e mundur dhe përpiquni të bëni stërvitje të rregullt.
-Mundohuni të menaxhoni stresin.
-Mos e injoroni kërkesën për jashtëqitje.
-Mundohuni të krijoni një orar të rregullt për jashtëqitje, veçanërisht pas një vakti.

Trajtimi medikamentoz bëhet me anë të laksativëve, kurse në raste të kontipacionit kronik është e rëndësishme të hulumtohet shkaku i kontipacionit, në mënyrë që ai të eleminohet.

Arkiva

Kategoritë