Enj, Tet 28, 2021
Banner Top
Banner Top
Çfarë përfitime shëndetësore sjell qumështi?

Megjithë këmbënguljen e fëmijëve të tyre për ndonjë lëng në darkë, shumë prindër kurrë nuk i shërbejnë asgjë tjetër atyre përveç qumështit.

“Pini qumështin tuaj”, thonë ata. “Është mirë për ty.”

Si të rritur, të gjithë jemi në dijeni me këtë ide. Qumështi është i mirë për ne. Por përtej këtij nocioni të paqartë dhe fushatës së njohur mediatike të qumështit, konfuzioni i kushton specifikave se a është e vërtetë?. Po qumështi është i mirë për ne? Si e përmirëson vërtet shëndetin tonë? Ekspertët ndajnë përbërjen e qumështit dhe zhyten në detajet që e bëjnë këtë pije një element kryesor ushqimor për miliona amerikanë.

Sipas Këshillit Kombëtar të qumështit, ky i fundit është i mbushur me nëntë lëndë ushqyese thelbësore që ndikojnë pozitivisht në shëndetin tonë:

Kalciumi: Ndërton kocka dhe dhëmbë të shëndetshëm; ruan masën kockore

Proteina: Shërben si burim energjie; ndërton / riparon indet e muskujve

Kaliumi: Ndihmon për të mbajtur një presion të shëndetshëm të gjakut

Fosfori: Ndihmon në forcimin e eshtrave dhe gjenerimin e energjisë

Vitamina D: Ndihmon në mirëmbajtjen e eshtrave

Vitamina B12: Ruan qelizat e shëndetshme të kuqe të gjakut dhe indin nervor

Vitamina A: Mirëmban sistemin imunitar; ndihmon në ruajtjen e shikimit dhe lëkurës normale

Riboflavin (B2): Shndërron ushqimin në energji

Niacin: Metabolizon sheqernat dhe acidet yndyrore

Me fjalë të tjera, qumështi bën mrekullira në shëndetin tuaj. Në fakt, këshilli thotë që vetëm një gotë qumësht siguron të njëjtën sasi të vitaminës D që do të merrnit nga 3.5 g e salmonit të gatuar.

Qumështi dhe humbja e peshës

Të gjitha këto lëndë ushqyese kontribuojnë në shëndetin tonë të përgjithshëm dhe ato madje mund të luajnë një rol në humbjen e peshës, thotë Dr. Brian Roy, një profesor i asociuar i shkencave shëndetësore të aplikuara në Universitetin Brock të Kanadasë.

Dr. Roy publikoi një studim mbi ndikimin që qumështi ka në trup pas stërvitjes. Ndërsa ai pranon se ka disa polemika rreth ndikimit të qumështit në humbjen e peshës dhe yndyrës së trupit në përgjithësi, ai gjithashtu ndan se studimet e fundit kanë treguar që kur qumështi konsumohej nga të rinjtë pas stërvitjes, ata humbnin më shumë yndyrë të trupit dhe fitonin më shumë masë muskulore sesa ata të cilët kishin konsumuar pije të ndryshme që përmbajnë të njëjtën energji dhe makronutrientë.

“Mesazhi i rëndësishëm nga kjo është se duhet të përfshini shërbime të shumta të qumështit si pjesë e dietës tuaj ditore,” thotë Dr. Roy.

 “Megjithatë, thjesht shtimi i një sasie më të madhe të qumështit në dietën tuaj do të shtojë konsumimin tuaj të përgjithshëm të energjisë. Kështu që, nëse shtoni më shumë qumësht, ka gjasa të jetë më efektive nëse zëvendëson burime të tjera të energjisë nga dieta juaj, për t’u siguruar që jeni duke mos konsumuar kalori të tepërta ”./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë