Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Çfarë është sëmundja e zemrës?

Sëmundja e zemrës mbetet vrasësi kryesor në Amerikë. Por edhe nëse keni histori familjare me këso sëmundje, sulmet në zemër nuk janë të pashmangshme. Një dietë e shëndetshme, stërvitje të rregullta, ilaçe për uljen e kolesterolit dhe operacione shpëtuese mund të zvogëlojnë rrezikun e sulmit ose vdekjes.

Sëmundja koronare e zemrës (CAD) është më e zakonshmja nga shumë lloje të sëmundjeve të zemrës, jo vetëm tek burrat, por edhe tek gratë. Ajo shkaktohet nga arterioskleroza, ose ngurtësimi i arterieve, e cila ndodh kur pllakat nga kolesteroli dhe substanca të tjera grumbullohen në arterie. Për shkak se arteriet furnizojnë gjak në zemër, ateroskleroza ndërhyn në rrjedhën e gjakut duke ngushtuar rrugën për të arritur gjaku në zemër. Sëmundja e arterieve koronare mund të çojë në dështim të zemrës dhe aritmive (rrahje të parregullta të zemrës).

Ndërsa disa njerëz janë të predispozuar gjenetikisht ndaj sëmundjeve të zemrës, ato shpesh zhvillohen për shkak të zakoneve të dobëta të jetesës. Problemet ka shumë të ngjarë të shfaqen pas moshës 50 vjeçare. Rreziku i një gruaje rritet në mënyrë dramatike kur ajo hyn në menopauzë, zakonisht në fillim të viteve 50. Faktorët e zakonshëm të rrezikut si për burrat ashtu edhe për gratë përfshijnë mbipeshën, pirja e duhanit, mos ushtrimi dhe ngrënia e një diete jo të shëndetshme. Të pasurit presion kronik të lartë të gjakut (hipertension) gjithashtu mund të dëmtojë arteriet.

Sëmundja e zemrës është kronike, do të thotë se nuk shërohet kurrë. Por një mori ilaçesh mund ta kontrollojnë atë në mënyrë shumë efektive. Shumë nga këto ilaçe sulmojnë presionin e lartë të gjakut dhe kolesterolin, duke ndihmuar për t’i mbajtur ato në intervalin normal. Kjo zvogëlon bllokimet në arterie, duke lejuar që oksigjeni dhe lëndët ushqyese thelbësore të arrijnë në zemër. Kirurgjia është një tjetër mundësi.

Dy procedura të shpeshta janë futja e një stenti me rrjetë teli për të mbështetur mekanikisht arteriet e hapura (angioplastikë), dhe kirurgjinë e anashkalimit. Kjo është kur mjekët fjalë për fjalë “anashkalojnë” arteriet e sëmura, duke krijuar një rrugë alternative me enët e gjakut të marra nga pjesë të tjera të trupit për të përmirësuar furnizimin me gjak në zemër./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë