Enj, Sht 28, 2023
Banner Top
Banner Top
Çfarë është orthorexia nervosa dhe cilët persona rrezikohen nga ky çrregullim?

Të qënit i obsesionuar me ushqim të pastër, ashtu si yjet e Instagram-it mund të jetë një shenjë që ju po luftoni për të menaxhuar shëndetin tuaj mendor, paralajmëron një raport i ri.

Gjendja në të cilën një person është fiksuar me përgatitjen dhe ngrënien vetëm ushqim të shëndetshëm njihet si orthorexia nervosa.

Studiuesit gjetën një dietë aq të zakonshme sa ajo vegjetariane, e cila mund të rrisë rrezikun e njerëzve që vuajnë nga orthorexia nervosa.

Ekipi nga Universiteti i Yorkut në Toronto, Ontario, Kanada, thotë se gjetjet e tyre hedhin dritë të mëtejshme mbi ata që janë në rrezik dhe mund të ndihmojnë ofruesit e kujdesit shëndetësor të identifikojnë më tej ata që kanë çrregullim në mënyrë që ata të mund të marrin trajtim të duhur.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se individët me orthorexia nervosa janë të obsesionuar me cilësinë e ushqimit që përgatitet dhe hahet në vend të numrit të kalorive.

Koha dhe përpjekja e shpenzuar për planifikimin, blerjen dhe përgatitjen e ushqimit të shëndetshëm shpejt ndërhyn me aspektet e tjera të jetës së personit.

Megjithatë, nuk ka kritere formale diagnostike ndryshe nga çrregullimet e tjera të ngrënies duke përfshirë anoreksinë dhe buliminë, prandaj, nuk dihet se sa persona vuajnë nga kjo gjendje.

Për rishikimin, të botuar në revistën Oreks, ekipi shikoi të gjitha studimet e publikuara në këtë temë deri në fund të vitit 2018 në dy baza të të dhënave.

Studiuesit shikuan të gjithë faktorët e rrezikut psikosocial që e bënin dikë të pambrojtur ose më me shumë gjasa për të zhvilluar orthorexia nervosën.

Ata gjetën se lakto-vegjetarianët – njerëzit që nuk hanë mish apo vezë, por hanë produkte të qumështit – ishin në rrezik më të madh.

Gjithashtu në një rrezik të madh për zhvillimin e orthorexia nervosa ishin njerëz të cilët ishin në një orar të rreptë të ngrënies, si dhe një vegjetarian ose vegan.

Përveç kësaj, ata me një histori të çrregullimeve të ngrënies, tiparet obsesiv-kompulsive dhe fiksimi me imazhin e trupit ishin gjithashtu në rrezik të lartë të vuajtjes nga orthorexia.

“Ndikimi afatgjatë i këtyre gjetjeve është se ato do të çojnë në një njohje më të mirë midis ofruesve të kujdesit shëndetësor, si dhe anëtarëve të publikut, që të ashtuquajturit ushqim i shëndetshëm mund të jetë në të vërtetë i sëmurë”, tha Dr Jennifer Mills, profesor i asociuar i psikologjisë në Universitetin e York.

“Kjo mund të çojë në kequshqyerje ose të bëjë shumë të vështirë të shoqërohesh me njerëz në mjedise ku hahet ushqimi. Mund të jetë gjithashtu e shtrenjtë dhe humbje kohe”.

“Kur merret në ekstrem, një obsesion me ushqim të pastër mund të jetë një shenjë se personi po lufton për të menaxhuar shëndetin e tyre mendor”.

Hulumtuesit gjithashtu gjetën se normat e burrave dhe grave që kishin gjasa të luftonin me çrregullimin e ngrënies ishin të barabarta, ndryshe nga çrregullimet e tjera si anoreksia dhe bulimia, ku djemtë dhe burrat përbëjnë rreth 10 për qind të atyre që preken.

“Ne ende mendojmë për çrregullimet e të ngrënit si një problem që prek kryesisht femrat e reja,” tha Dr Mills.

Ekipi thotë se zhvillimi i një përkufizimi formal për orthorexia nervosa do ta bëjë më të lehtë për ofruesit e kujdesit shëndetësor që të diagnostifikojnë dhe trajtojnë njerëzit që vuajnë prej saj./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë